I veckan hölls ett live-webbinarium där de svenska elitklubbarna bland annat fick ta del av en inspirerande föreläsning från spanska Sevilla FC.
– Vi är inte i närheten av att kunna göra allt det som de pratade om, men några grejer plockade vi med oss, säger Martin Skogman, akademichef i Varbergs BoIS.

Jose Collado, som är fotbollsansvarig för den del av Sevillas verksamhet som kallas för “LAB”, hade bjudits in till webbinariet för att tala. LAB är den avdelning som utvecklar och stöttar tränarna i klubben, och som ser till så att akademin utvecklas genom ett fokus på metodologi och högt uppsatta målsättningar.

Under sitt anförande berättade Collado bland annat hur Sevilla organiserar sig och lägger upp träningar för olika ålderskullar, och hur man behåller en röd tråd genom olika pass.

Martin Skogman, som haft sin nuvarande roll i Varbergs BoIS sedan december 2021, gjorde tre intressanta noteringar:

1) Åldersanpassat fokus:
– I anfalls- och försvarsspel avgjorde spelarnas ålder hur mycket de jobbade med de respektive del. När man är 13 år har man 65 procent anfall och 35 procent försvar, och när de blir äldre så kan fördelningen istället vara 55-45. En anledning till det är att lagen spelar i regionala serier när de är yngre, och sedan blir det tuffare motstånd när spelarna kommer upp i åldrarna och då behöver man lägga mer tid på försvarsspel.

2) Individuell träning:
– När vi har en spelare som jobbar med tillslag så tränar vi på just det, men inte kopplat till ett särskilt skede av spelet. Det gör Sevilla, och de är noggranna med vad spelare ska kunna på vissa positioner i det direkta och indirekta anfallsspelet.

3) Matchrapporter:
– Både som lag och individuellt går de igenom varje del av spelet och varje spelare, så de lägger en hel del tid på matchrapporter. Givetvis utvärderar vi matcher också, men inte så noggrant att vi fyller i formulär och kryssar för vissa delar. Det tyckte jag var väldigt intressant.

I årets fortbildning ingår även en liknande föreläsning från Blackburn, och Martin Skogman konstaterar att den typen av digitalt nedslag ger mycket.
– Jag tycker att det är ett jättebra upplägg. Tyvärr är det svårt för oss som liten klubb att prioritera besök hos andra klubbar, men som tur är arrangerar Svensk Elitfotboll det istället. Det ger nyttiga referenser och håller oss borta från att fastna i de tillvägagångssätt som vi alltid haft, säger han.

Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på SEF, beskriver planen för årets fortbildningar:
– Vi försöker hela tiden utveckla oss själva. Tidigare år har covid-19-situationen gjort att vi bara kunnat genomfört digitala fortbildningar, och Sevilla-föredraget var det första som gick live. Här fick deltagarna också möjlighet att ställa frågor efteråt. Under våren kommer vi variera mellan förinspelade fortbildningar och denna typ av livewebbinarier. Planen är också att genomföra några fysiska träffar, säger Hasselgren och fortsätter:
– Min första spontana reflektion är att intresset för våra fortbildningar är stort: vi var över 200 deltagare från nästan samtliga klubbar i nätverket som tog del av Sevilla-föredraget. Förutom att deltagarna lyssnar så får de efter fortbildningen ett antal frågeställningar för egen reflektion. Först då är fortbildningen godkänd och man kan som klubb tillgodoräkna sig detta i certifieringen.

Planerade fortbildningar i mars månad:
14/3: Beaktande av tillväxt och mognad för en bättre spelarutbildning (Norrköping)
31/3: Blackburn Rovers – träningsprocessen för 13-15-åringar (live-webbinarium)