Belgiska Double Pass står i samarbete med Svensk Elitfotboll för årets akademichefsutbildning, som inleddes under förra veckan.
– Det här kommer hjälpa mig massor i min roll, säger Daniel Lindahl, akademichef i IFK Norrköping.

Utbildningen är uppdelad i fyra moduler och sammankomster under året, och varje modul pågår i två dagar. Den första ägde rum i Stockholm där Double Pass – ett belgiskt företag som specialiserar sig inom talang- och klubbutveckling – representerades av den erfarna trion Stig Meylemans, Sander Van Praet och Kevin Nicholson.

På plats fanns 17 akademichefer från de svenska elitklubbarna, och de fick möjlighet att förkovra sig inom fyra områden:

# The role of Academy Director
# Football Philosophy & The Future Game
# Strategic positioning of an Academy
# Club (Academy) Development Plans

Daniel Lindahl var en av deltagarna. Han är anställd av IFK Norrköping sedan 2010 och har under det senaste året haft titeln “akademichef” på sitt visitkort.
– Erfarenheten i rollen som akademichef skiljer sig åt mellan deltagarna, men även våra förutsättningar och utformningen av organisationen i varje förening. Då får arrangören en utmaning i att forma en utbildning som passar alla, men där vill jag ge Double Pass och SEF en stor eloge. De är väldigt noggranna med att man ska kunna bearbeta och bryta ner det till sin kontext, och lyckas också väldigt bra med det, säger Lindahl.

Thomas Hasselgren håller i utbildningen från Svensk Elitfotbolls sida och säger så här om årets upplaga:
– Vi har positiva erfarenheter av Double Pass genom våra tidigare projekt. De sitter på referenser från olika miljöer runt om i världen. Att vi kan träffas kontinuerligt under året och diskutera viktiga områden som rör speciellt våra akademichefer tror jag är ovärderligt för dem. Ibland kan rollen upplevas som lite “ensam” ute i klubben och då är det bra att få träffa personer i liknande roller från andra klubbar. Vi har en öppenhet mellan varandra som vi ska använda som en konkurrensfördel mot de större nationerna. Jag ser fram mot kommande träffar.

I juni arrangeras den andra modulen i akademichefsutbildningen, och Daniel Lindahl ser fram emot fortsättningen. Han hoppas framförallt få ännu större kunskap i strategiskt övergripande akademifrågor, men ser också värdet i det prestigelösa och transparenta kunskapsutbyte som sker med kollegorna i andra klubbar.
– Jag känner att jag får möjligheten att utvecklas som individ tack vare den här fortbildningen, och förhoppningsvis kan det också hjälpa min förening framåt, säger han.

Utbildningsprogram under året:
7-8 juni i Malmö (akademichef + scoutingansvarig)
29-30 augusti i Solna (akademichef)
21-22 november i Malmö (akademichef + övergångstränare)