Det schweiziska fotbollsinstitutet CIES presenterade nyligen data över de spelare födda 2022 eller senare som samlat på sig störst “erfarenhetskapital” från officiella seniortävlingar under 2022. Listan rymmer 200 namn – varav två från Allsvenskan. 

I rapporten, som går att läsa här, har en ranking gjorts baserat på spelarnas primära positioner och deras så kallade aktivitetsnivå i åtta olika områden av spelet: tre defensiva och fyra offensiva, och därutöver ingår även en passningsindikator.

I två kategorier hittar vi bekanta namn. Den över offensiva högerbackar toppas exempelvis av Lyons Malo Gusto, men en en bit bakom honom återfinns AIK-talangen Josafat Mendes, som gjorde 24 allsvenska matcher under 2022.

Mendes har fått 14,9 i erfarenhetspoäng, vilket ger en sjätteplats på positionen. Via CIES egen data har han också fått ett marknadsvärde på motsvarande 42,5 miljoner kronor.

Kategorin “defensiva spelfördelare” har inte helt otippat Barcelona-diamanten Pedri som etta. På tionde plats, med 14,7 i erfarenhetspoäng, hittar vi dock Malmö FF:s mittfältare Hugo Larsson, som spelade 27 matcher i Allsvenskan under 2022.

Han har fått ett marknadsvärde på 48 miljoner kronor.

Mendes och Larsson – två spelare vars utveckling blir väldigt intressant att fortsätta följa under den säsong som väntar!

Foto: Bildbyrån