Efter en framgångsrik spelarkarriär tog Mikael Dahlberg 2021 klivet in i Helsingsborgs IF:s organisation. Där har han snabbt lyckats sätta sin prägel som akademichef – och belönas för det med utmärkelsen Årets Unicoach.

Priset går till en ledare som under året har gjort ett ambitiöst och engagerat arbete med utbildningen av klubbens unga spelare, och som förtjänar att uppmärksammas extra mycket.

2022 års vinnare är Mikael Dahlberg, akademichef i Helsingborgs IF.

Motivering:
“Mikael har bidragit med utveckling av både HIF:s akademi och även varit aktiv i våra gemensamma projekt under året. Som kollega har han varit öppen för erfarenhetsutbyte mellan våra klubbar för att utveckla svensk ungdomsfotboll.”

Dahlberg har en bakgrund som elitspelare i Umeå FC, GIF Sundsvall, Djurgården, Gefle IF, grekiska Apollon Smyrni och även Helsingborgs IF. 2018 lades skorna på hyllan, och 2021 gick han som sagt in i sin nuvarande roll.

Mikael Dahlberg säger så här om utmärkelsen:

– Jag är naturligtvis oerhört glad och tacksam över att uppmärksammas. Jag jobbar tillsammans med kollegor som lägger ner ett stort arbete varje dag och brinner för spelarutveckling, detta är ett pris jag delar med dem.

Fakta kring årets Unicoachpriser:
Utmärkelserna delas ut inom ramarna för Unicoachnätverket. Juryn består av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson, akademichefsutvecklare respektive sportchef på Svensk Elitfotboll, samt Anders Falk, sponsorchef på Unibet. Dessa priser delades ut i samband med Allsvenskans Stora Pris i november.

Utöver Årets Unicoach delas även priser ut till Årets målvakt, back, mittfältare och forward samt klubb.

Tidigare pristagare, Årets Unicoach:
2020: Johan Bergström, Halmstads BK
2021: Magni Fannberg, AIK