Under sina snart två år i Helsingborgs IF har Mikael Dahlberg utvecklat både sig själv och sin klubb. För sina insatser belönades han också nyligen med utmärkelsen Årets Unicoach.
– Den största drivkraften i mitt arbete är att få se spelare bli bättre, säger han.

Våren 2021 var Mikael Dahlberg nytillträdd på posten som akademichef i HIF, och i en intervju med just Unicoach.se konstaterade han att det var “mer än ett jobb”.

Därefter har han fått vara med om både sportens toppar och dalar. 2021 tog föreningen steget upp till Allsvenskan, bara för att under den senaste säsongen åka ur samma serie.
– Uppflyttningar och nedflyttningar påverkar nog alltid alla delar i en klubb, men HIF ser också värdet i att inte skära alltför mycket i akademin. Där finns ju möjligheten att utbilda spelare, vilket är ekonomiskt fördelaktigt på sikt. Vi får se det som att chansen att kunna slussa upp spelare från de egna leden är ännu större i Superettan än i Allsvenskan, även om steget dit från 19-årsfotboll såklart fortfarande är stort, säger Dahlberg.

Han konstaterar att det för Helsingborgs IF handlar om att “bli bättre hela tiden”.
– Fotbollsarbete upplever jag väldigt ofta hamnar på dag-för-dag-basis: något händer och så reagerar man på det. Det är vi duktiga på inom fotbollsvärlden, och det behöver vi vara för det händer alltid saker. Men kan man kombinera det med struktur och en långsiktighet så kommer det göra stor skillnad, menar han.

Mikael Dahlbergs 2022 innehöll bland annat sjösättandet av ett nytt skolsamarbete, men också ett ännu mer uttalat samarbete med klubbar i närområdet. Samtidigt lade han också, via Unicoach och Svensk Elitfotboll, mycket tid på fortbildning.
– Sedan jag kom in i mars 2021 har jag upplevt att de här utbildningarna är jäkligt bra, både för deras innehåll och möjligheten att träffa andra akademichefer och ledare i SEF-klubbarna. Man lär sig mycket, och jag tycker att klimatet har varit väldigt positivt. Jag har varit ny och nyfiken, och då har det varit en bra möjlighet att få träffa andra som gärna delat med sig av sina erfarenheter.

Utmärkelsen som Årets Unicoach fick han för sitt ambitiösa och engagerade arbete med utbildningen av klubbens unga spelare, och Dahlberg kallar det för en “energiboost”.

Men det är inte den sortens individuella priser som motiverar honom mest.
– Den största drivkraften i mitt arbete, oavsett struktur och allt annat, är att se spelare bli bättre. När någon frågar vad jag ser fram emot så är det alltid det: utveckling. Det vi gör handlar ju om att skapa förutsättningar att få fram bra fotbollsspelare som trivs i vår förening, säger Mikael Dahlberg.

Foto: Helsingborgs IF