Målsuccé i seriespelet, ett utvecklande Europa-äventyr och debut i Allsvenskan för AIK:s herrar. 2022 blev ett händelserikt fotbollsår för Victor Andersson – som även utsetts till Årets Unicoachmittfältare.
– Det visar vilken säsong jag haft, konstaterar han själv.

IFK Österåker, IFK Stocksund, Nacka United och Djurgården. Det är klubbar som Victor Andersson representerat under ungdomsåren, och först inför säsongen 2021 hamnade han i AIK:s akademi.

Det var ett strategiskt och väl uttänkt beslut från talangens sida, samtidigt som han också är AIK:are i grunden.
– Ambitionen var att spela A-lagsfotboll så fort som möjligt, och när jag jämförde statistiken kring debutanter mellan olika klubbar så hade AIK bäst facit. Erik Ring, Eric Kahl och Tom Strannegård hade precis debuterat och de var alla 16, 17, 18 år. Jag kände att jag också ville debutera när jag var i den åldern, berättar Victor Andersson.

Själv har han kombinerat en enorm bolltalang med hårt arbete. En fördel har varit att hans pappa, David, tidigare utövat amerikansk fotboll och därmed kunnat hjälpa Victor Andersson med hans träningsupplägg.
– Vi har främst kört fysträning som är sportspecifik: snabbhet, explosivitet och smidighet för att bli atletisk. Det är träning som är kopplad till fotbollen och som gör att jag kan dra nytta av min kropp på ett ännu bättre sätt. Jag tror att det, tillsammans med den sista tidens träning i AIK och den hjälp jag fått från tränarna i akademin, är en av de stora anledningarna till att jag tagit mig dit jag är nu.

Redan inför den senaste säsongen fick han debutera för AIK:s A-lag, och första matchen i ett allsvenskt sammanhang kom i september via ett inhopp mot GIF Sundsvall. 

I P19 Allsvenskan slutade Anderssons lag på tredje plats i tabellen, och själv hamnade han på samma placering i skytteligan tack vare sina 17 mål.
– Vi underpresterade under säsongen. Vi gick ju in för att vinna, men spelade jättebra ibland och inte lika bra som kollektiv ibland. Jag tror ändå vi har lärt oss mycket av den här säsongen, inte minst genom att ha fått spela i Europa, menar han.

Din säsong på ett personligt plan då?
– Jag gick in med målsättningen att göra 20 mål totalt, nu blev det 18, men de gav ett till en annan spelare. Så jag nådde inte målet, men tycker ändå att jag gjorde en individuellt stark säsong. Jag hjälpte mitt lag på ett bra sätt överlag, även i försvarsspelet. Jag debuterade också i Allsvenskan, satt på bänken i ett par matcher och fick ett A-lagskontrakt.

18-åringens första delmål var att få spela i just Sveriges högsta serie. Nästa? Det har han redan klart för sig:
– Jag vill till Europa såklart. Det kommer att kräva hårt jobb, men drömmen är att bli såld till en klubb i Europa och få spela Champions League. Nästa säsong ska jag prestera bra, visa hur bra jag egentligen är och att jag kan bli ännu bättre.

Hur känns det att utses till Årets Unicoachmittfältare efter ditt starka 2022?
– Det känns otroligt bra. Det visar vilken säsong jag haft och hur det gått för mig. Nu gäller det att jobba ännu hårdare, för konkurrensen är stenhård. Om jag gör det så kanske jag kan bli Årets unga spelare i Allsvenskan då istället …