En arbetsvecka i Madrid, med besök hos La Liga och storklubben Atlético. Det var den sista programpunkten i årets uppskattade utbildning för utvecklingschefer.
– Det har varit spännande dagar, konstaterar Hans Eklund, som har den aktuella rollen i Helsingborgs IF.

Atlético Madrid är en av världens mest framgångsrika klubbar, och vann så sent som 2021 den spanska högstaligan framför jättar som Real Madrid och Barceona. Man lägger också stora resurser på sin ungdomsverksamhet, som består av 65 lag, såväl bredd som elit.

I veckan fick 13 representanter från de svenska elitklubbarna bland annat besöka Atléticos arena, Civitas Metropolitano, för att se en ligamatch och ta del av föreningens arbetsmetodologi. 

Utöver det väntade också studiebesök på träningsanläggningen i nordvästra Madrid, där man följde flera av akademilagens pass (fotoförbud rådde dock här).
– Som utvecklingschef vill man få med sig grejer hem till den egna verksamheten, och jag tycker att det är ganska tydligt hur Atlético lagt upp sin struktur. Det är spännande att ta med sig, samtidigt som man också ser att vi redan idag gör många saker bra, säger Hans Eklund och fortsätter:
– Det spelar ingen roll om man kommer till en storklubb som Atlético Madrid: de gör samma saker som vi. Det är också ett kvitto på att det här inte är raketforskning, utan att det snarare handlar om hur man prioriterar och vad man lägger sitt fokus på.

Resan innehöll också ett besök på La Ligas huvudkvarter, samt tid för erfarenhetsutbyte mellan de svenska deltagarna.
– Det var kul att få en inblick i Atléticos struktur, men det är även värdefullt med samtalen man har mellan blocken. Det har varit ett bra upplägg överlag, menar Eklund.

Vad tar du rent konkret med dig hem från Madrid?
– Personligen tar jag med mig hur Atlético byggt upp sin akademi på ungdomssidan, i form av träningsplanering och plan för att få upp spelare till A-laget.

Akademiutvecklare Thomas Hasselgren ansvarade för besöket i Madrid, och var nöjd med hur veckan utvecklade sig på spansk mark:
– Det har varit spännande dagar i Madrid. Att få möjligheten att betrakta en så stor klubb som Atlético från insidan är en fantastisk möjlighet. Jag tycker att både de och La Liga visat upp en stor öppenhet mot oss, och vi har fått insyn på en nivå som håller absolut världsklass. Utöver bra besök har det också varit många spännande diskussioner mellan deltagarna, säger han.

Deltagare i Madrid:
Tobias Celedon, AIK
Christian Gentile, Djurgården
Hans Eklund, Helsingborgs IF
Oscar Norrby, Västerås SK
Anders Wahrnberg, BK Häcken
Sebastian Waldenström, Brommapojkarna
Markus Tilly, GIF Sundsvall
Jocke Rydberg, Hammarby
Elias Levi, Degerfors IF
Victor Salwén, IF Elfsborg
Tony Martinsson, IFK Norrköping 
Roberth Jacobsson, Skövde AIK
Mikael Dahlberg, Helsingborgs IF

Foto: Martin Ahlin