Planen var att hämta hem guldet i P19 Allsvenskan i Borås, och så blev det också för Hammarby. 8-1-segern mot Elfsborg var dock av akademisk betydelse, efter att titeln säkrats redan före avspark.

Inför säsongen gick P19 Allsvenskan från två rikstäckande serier till att bestå av en enda. Förutsättningarna var också enkla: segraren skulle tilldelas guldet, medan de tre lägst placerade lagen åkte ur.

I det sistnämnda fallet är det än så länge bara klart att Elfsborg får lämna den högsta serien, och spänningen är med andra ord högkaratig inför den avslutande spelhelgen.

I toppen vet vi däremot redan nu att Hammarby är 2022 års segrare. Det hade räckt med poäng borta mot Elfsborg på lördagen för att säkra titeln, men strax före mötets start kom rapporter om att tvåan Brommapojkarna förlorat borta mot Halmstad, vilket skapade ett ointagligt försprång i tabellen.

I Borås tog också Hammarby, som bara förlorat en av 25 matcher under året, säsongens 18:e trepoängare. Resultatet skrevs till 8-1 sedan Elfsborg dragit på sig en tidig utvisning.

Målen gjorde Adam Akimey (2), Nobel Gebrezgi, Ahmet Tuhral, Erik Johansson Olsson, Caspar Ekdahl, Hampus Skoglund och Marcus Tastekin.
– En match som vi dominerar från start. När de åker på den tidiga utvisningen känns det avgjort. Vi visar att vi är seriens bästa lag och idag kan vi på ett komfortabelt sätt säkra ett SM-guld, säger Fredrik Samuelsson, huvudtränare i Hammarby P19 till klubbens webbplats.

Medaljer och pokal kommer att delas ut till laget i samband med säsongens sista match, som spelas lördagen den 29 oktober, klockan 14.00, hemma mot Sirius.

Foto: Sebastian Larsson/Hammarby