Det är inte bara prestige och SM-guld som finns i potten inför P19 Allsvenskans slutspurt, utan också tre biljetter till årets upplaga av Skandinaviska Mästerskapen. Turneringen avgörs i år i spanska Marbella, mellan 27 november och 6 december.

Skandinaviska Mästerskapen spelades för första gången 2016, och riktade sig då enbart till de främsta P19-lagen inom det geografiskt specificerade området. Sedan 2021 har dock turneringen även en P17-klass, som i år kommer att arrangeras i Borås.

I P19-kategorin är det numera södra Spanien – närmare bestämt Marbella – som gäller. Turneringen inleds den 27 november och avslutas 6 december, och de svenska färgerna kommer att försvaras av de tre högst placerade lagen i P19 Allsvenskan (se tabell nedan) efter avslutad säsong. Om något av dessa tackar nej till sin plats går frågan vidare till fyran, därefter till femman, och så vidare.

Även Danmark har tre biljetter till Skandinaviska Mästerskapen, medan Norge har två. Antalet platser som nationerna får bestäms utifrån ett roterande schema.

Spelarna som deltar ska vara födda 1 januari 2004 eller senare, men i varje lag finns det också utrymme för fem spelare födda 2003.

Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll, säger så här om årets upplaga:
– Skandinaviska Mästerskapen P19 spelas i en högklassig fotbollsmiljö i Marbella där planer och övriga faciliteter håller toppnivå. Turneringen är att utmärkt tillfälle för våra främsta lag och spelare att mäta sig med de bästa norska och danska lagen och skaffa sig internationell erfarenhet. Möjligheten att kvalificera sig till mästerskapet höjer dessutom statusen på den nationella P19 Allsvenskan.