En match återstår i P16-slutspelets inledande gruppspel. Halmstads BK är redan klart för avancemang, samtidigt som det är hård kamp om de sista tre semifinalplatserna.

P16 Nationell-säsongen drog igång redan i mars och var då uppdelad i åtta olika serier, från Sveriges södra spets till Boden – eller rättare sagt Hedens IF – i norr. Från detta seriespel avancerade sedan 24 lag till de fyra slutspelsgrupperna.

Fyra omgångar in – och med ett definitivt avgörande på gång till helgen – ser läget ut så här:

P16 NATIONELL A1

Här är förstaplatsen redan klar för Halmstads BK, som vunnit samtliga fyra matcher. I helgens 4-0-seger mot Lunds BK gjorde Altin Mazreku tre av målen, och han är nu uppe på fem totalt i slutspelet.

BK Olympic hade chansen att hålla spänningen vid liv in till den sista omgången, men tappade ledningen tre gånger om i derbyt mot Malmö FF, och fick nöja sig med ett 3-3-resultat.

I sista omgången ställs HBK mot Trelleborgs FF, på bortaplan.

P16 NATIONELL A2

Vilket getingbo! Tre lag gör upp om semifinalbiljetten här, och dessutom är det så intrikat att IF Elfsborg möter Örebro SK FK i den allra sista omgången. 

Där lär jagande IFK Göteborg, som möter BK Häcken i sin match, hoppas på ett kryss för att kunna passera. Det kan också bli en målskillnadsaffär i slutändan.

I skytteligatoppen här hittar vi två spelare som gjort åtta mål vardera: Elijas Gunnergård Ortan (Elfsborg) och Erik Nilsson (IFK Göteborg).

P16 NATIONELL A3

Hammarby TFF avgjorde sent (3-2) mot Hammarby IF FF och tog tack vare det också kommandot i slutspelsgrupp 3, där förstaplatsen fortfarande kan hamna i fyra olika händer. Hammarby TFF har jumbon Västerås SK FK kvar att möta.

I senaste omgången spelade Hanvikens SK och Djurgårdens IF FF 2-2, sedan gästerna kvitterat i matchens slutskede. Båda dessa lag kan som sagt avancera i tabellen, men för Hanviken krävs då seger mot Hammarby IF FF, medan Djurgården möter Boo FF i sin avslutande match.

Skytteligan? Den toppas av Boo FF:s Dante Palmkvist, som gjort fem mål.

P16 NATIONELL A4

En BP-kamp om semifinalplatsen – ja, så ser det ut i den här gruppen. Och naturligtvis är det så raffinerat att lagen möts på Grimsta IP i den sista omgången.

Brommapojkarna DFF har gjort flest mål hittills och kan också stoltsera med att ha två av slutspelets främsta målskyttar, i form av Christoffer Andersson Baraniak (sex fullträffar) och Axel Lif Modenius (fem).

***

De tre främsta SEF-lagen i P16 Nationell erbjuds också en plats i årets upplaga av Skandinaviska Mästerskapen för P16-lag, som avgörs i Borås den 7-11 december.

Mer info om den turneringen kommer senare.