Ett samarbete med lokala föreningar fanns redan, men efter ett besök i Danmark – arrangerat av Unicoach – tog projektet Fotbollsfamiljen ny fart för IFK Norrköping. Och det växer sig större för varje dag som går.
– Målet är att fler ska spela fotboll, och att intresset består över tid, säger sportchefen Tony Martinsson till Unicoach.se.

I samband med akademichefsträffen i Göteborg den 30-31 augusti var Martinsson inbjuden för att berätta mer om det framgångsrika arbete som bedrivits i regionen, och som förutom åtta mindre föreningar också inbegriper Östergötlands Fotbollförbund.

Egentligen gick startskottet redan 2005, men samarbetet har gått upp och ner i intensitet genom åren, och fick sig en ny skjuts först för ganska exakt ett år sedan, efter att Tony Martinsson och en kollega varit på referensresa hos bland andra Odense BK.
– När vi kom hem så växlade vi upp direkt, för att se var det skulle ta vägen. Och det här har ju gett oss jättemycket, på flera olika sätt, säger Tony Martinsson.

I Fotbollsfamiljen ingår flera klubbar från Norrköping, men även andra från trakterna runtomkring, som Valdemarsvik och Finspång. 

Tillsammans med förbundet och distriktet har IFK Norrköping skapat en gemensam verksamhetsidé, och bidrar med spelar- och ledarutbildningar, extra träningstillfällen, mentorskap, föreningsutveckling, platser till träningsläger och biljetter till A-lagsmatcher, med mera.

Målsättningen är att fler unga spelare ska fortsätta att spela fotboll, och att deras drömmar ska få leva kvar längre än fallet är idag.
– Det finns så mycket kunskap, kompetens och kvalité i elitföreningarna som måste ut till den breda massan. Kan vi bli bättre i alla föreningar på ett generellt plan så kommer svensk fotboll bli bättre, hävdar Martinsson.

Vad är nästa steg i det här projektet?
– Att under hösten och vintern komma igång och erbjuda många, många fler träningstillfällen, eftersom vi vet att mindre föreningar ofta drar ner på träningen under den här perioden. 

På ett ekonomiskt plan har satsningen redan gått jämnt upp, både tack vare bidrag och ett ökat intresse för IFK Norrköping och dess seniormatcher. 
– Det är också flera andra svenska klubbar som hört av sig sedan jag var i Göteborg och vill veta mer om projektet, berättar Tony Martinsson, som gärna delar med sig av sina och föreningens erfarenheter hittills.

Enligt Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll, är det också ett område där det finns stora steg att ta.
– Om vi tittar på våra grannländer Danmark och Norge så ligger de före oss gällande klubbsamarbete. De större danska klubbarna har närmare hundra samarbetsklubbar, och i Norge har elitklubbarna ett tätt samarbete med sina lokala distrikt. Det här är med andra ord ett område som vi behöver utveckla vidare, konstaterar han.

Fortsättning följer, helt enkelt.

Klubbarna som ingår i Fotbollsfamiljen:
IFK Norrköping
Dagsbergs IF (Norrköping)
Åby IF (Norrköping)
Krokeks IF (Norrköping)
Katrineholms SK
Söderköpings IK
Tallboda IF (Linköping)
Torstorps IF (Finspång)
Waldemarsviks IF