Andra halvan av P19 Allsvenskan har dragit igång, och i toppen av tabellen har två Stockholmslag lyckats skapa ett glapp ner till övriga konkurrenter. Är det mellan Hammarby och Brommapojkarna som guldet står i år?

Inför säsongen 2022 introducerades ett nytt upplägg i P19 Allsvenskan, som gick från två geografiskt indelade serier till en, där de allra bästa lagen samlas. Av den anledningen spelas inte heller något slutspel, utan SM-guldet går till den klubb som slutar på första plats efter 26 omgångar.

För de lag som däremot hamnar på placeringarna 12-14 väntar nedflyttning till P19 Superettan.

När vi kommit halvvägs in i augusti kan vi konstatera (se tabellen nedan) att Hammarby och Brommapojkarna skapat luft ner till övriga topplag, trots att båda gängen kryssade i senaste omgången: “Bajen” fick 4-4 mot IFK Göteborg och BP spelade 1-1 mot Häcken.

Bakom dessa är det desto jämnare, och vid seger för AIK i den hängmatch som väntar framöver så är det “bara” fem poäng upp till Brommapojkarna.

I andra änden av tabellen har Elfsborg blivit aningen avsågat, även om hoppet om nytt kontrakt fortfarande lever i allra högsta grad.

Även Sirius och Helsingborgs IF befinner sig under strecket, men avståndet uppåt är kort och många lag är indragna i både botten- och toppstrid.

Skytteligan då? Den toppas av Östers IF:s André Gustafson, som gjort 17 mål på 16 matcher. På en delad andraplats hittar vi sedan Alexander Fesshaie Beraki (AIK) och Lorent Mehmeti (Halmstads BK), som båda noterats för tolv fullträffar.

För att få tillhöra nästa års upplaga av P19 Allsvenskan krävs för övrigt serieseger för de lag som nu återfinns i P19 Superettan. Där hittar vi Kalmar FF på första plats i den södra serien, skuggat av Mjällby AIF och GAIS. I den norra är det Örebro SK som leder, med Västerås SK och GIF Sundsvall närmast bakom sig.

Foto: Bildbyrån