Om två veckor gör AIK entré i UEFA Youth League. I den första omgången ställs laget mot Racing FC Union från Luxemburg.

På onsdagseftermiddagen, vid UEFA:s huvudkvarter i schweiziska Nyon, genomfördes lottningen för den del av UYL som kallas för “Domestic Champions Path”, dit de lag som blivit inhemska mästare kvalificerat sig.

För svensk del handlar det om AIK, som tog hem förra säsongens SM-guld för P17-lag via finalseger mot Helsingborgs IF.
– Två saker som är viktiga för oss i akademin är att fostra spelare i tävlingsmoment och att få internationella referenser så att spelare och ledare får möjlighet att utvecklas på bästa sätt. UEFA Youth League är en av få tävlingar som tillåter att vi får båda delarna, säger Johannes Wiklund, akademichef i AIK.

Man börjar också hemma i Stockholm mot Racing FC Union från Luxemburg, i ett dubbelmöte där segraren sedan ställs mot antingen Young Boys, Schweiz, eller Domzale, Slovenien.
– Vi tar en match i taget och försöker suga ut så mycket erfarenhet och referenser som möjligt. Om det leder till att vi får göra det en eller två eller x gånger till under hösten, vintern och våren så vore det jättekul, men först och främst handlar det om att få ut maximalt av varje tillfälle.

I det fall AIK går vidare och ställs mot Young Boys eller Domzale så inleder man på bortaplan den 26 oktober, medan returen äger rum den 2 november.

Första mötet med Racing FC Union spelas 14 september, och returen den 5 oktober.

Fakta UEFA Youth League:

64 klubbar deltar i turneringen. 32 av dessa ingår i Champions League Path, dit P19-lagen tar sig tack vare att klubbens A-lag kvalificerar sig för Champions League, medan resterande 32 tillhör Domestic Champions Path. I Sverige avancerar man dit genom att vinna den inhemska P17-serien under föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen normalt parallellt med den ordinarie Champions League-turneringen. Domestic Champions Path har däremot ett cupupplägg där lagen möts i dubbelmöten.

I samband med slutspelets 16-delsfinaler slås Champions League Path ihop med Domestic Champions Path.

Regerande mästare i UEFA Youth League är Benfica.