Fyra mål på fasta situationer, två för vardera lag.
Men AIK gjorde det sista – när åtta minuter återstod mot Halmstads BK – och vann den viktiga matchen i SEF Trophy med 3-2.
– Det kändes väldigt skönt. Jag tror att det målet kommer hjälpa oss mycket i gruppspelet, säger han som gjorde det, Robel Yonas.

Inför tisdagens förmiddagsmatch på Gothia Park Academy var det tydligt att betydelsefulla poäng stod på spel. HBK kunde vid seger säkra avancemanget, men också koppla ett starkt grepp om gruppen vid kryss. AIK var däremot på jakt efter tre poäng, efter 1-1 mot Mjällby i SEF Trophy-premiären.

Den motivationen märktes och syntes. AIK inledde i ett ursinnigt tempo och vann framförallt gång på gång boll högt upp i planen. Så småningom kom också 1-0 via Andreas Redkin efter fint snett-inåt-bakåt-spel.
– Jag tycker att vi började väldigt bra. Vi hade bra intensitet och fart i passningsspelet och kom till väldigt många klara målchanser. Det var lite stolpe ut där i de avgörande momenten bara, konstaterar Jonas Rosén, huvudtränare i AIK:s P15-lag.

1-0-ledningen in till pausvilan visade sig inte heller vara särskilt trygg, för direkt i andra halvlek kvitterade HBK på nick genom Svante Karlsson. Det blev början på en riktig fasta situationer-fest i Göteborg.

Kalle Hagen gjorde nämligen 2-1, på nick, för AIK i samband med en frispark. Och Arvid Holmgren kvitterade till 2-2, på nick, efter en annan fast situation.

Därför var det inte särskilt ologiskt att även matchens sista mål – det som Robel Yonas tryckte dit i den 53:e minuten – också kom på nick, efter en frispark. Såklart.
– Jag tycker att vi gjorde en ganska bra match. Vi rullade på bra och kom till många kontringar. Vi gjorde det väldigt svårt för Halmstad, säger Yonas.

HBK-tränaren Adam Kihlman konstaterar att det kunde ha ”gått hur som helst” med tanke på matchbilden i andra halvlek. Han lyfter samtidigt den utvecklingsmöjlighet som SEF Trophy och matcher av den här typen ger.
– Det är ovärderligt för våra killar att få en sån här vecka. Varenda match ställer höga krav på oss och det gäller att komma upp i nivå och göra det vi tränar på, varje minut egentligen.

Om det blir A-slutspel för HBK återstår dock att se. För AIK ser det däremot relativt ljust ut efter tisdagens seger.
– Det viktigaste för oss är alltid att spela utvecklande fotbollsmatcher. Nu är det SEF Trophy och då ska vi prestera också, och efter krysset mot Mjällby så var det nog viktigt för grabbarna att känna att även om vi spelat bra så kan vi vinna också, säger Jonas Rosén.

I gruppens andra tisdagsmatch vann Mjällby med 3-1 mot Norrby.

Gothia Cup, SEF Trophy:
Halmstads BK – AIK 2-3 (0-1)
Gothia Park Academy, Göteborg

Mål:
0-1 (6) Andreas Redkin
1-1 (35) Svante Karlsson
1-2 (44) Kalle Hagen
2-2 (50) Arvid Holmgren
2-3 (53) Robel Yonas

Halmstads BK:s startelva:
Adam Wihed;
Svante Karlsson, Bleon Kurtulus, Svante Karlsson, Erik Ecklein;
Albin Kelmendi, Arvid Holmgren, Elliot Magnusson Thydell, Alfred Hilding;
Leart Asllani, Oliver Kapsimalis.

AIK:s startelva:
Leon Blyberg;
Kalle Hagen, Elias Ekström, Theodor Yngström, Luis Carlos Sandoval;
Charlie Wilkes Pavey, Andreas Redkin, Ben Antebi;
Marcus Yalcin, Sixten Gustafsson, Linus Järeteg.

Foto: Martin Ahlin