De är topplag i varsin serie och har båda imponerat under första halvan av 2022. På söndagen finns också möjligheten för AIK och Elfsborg att säkra säsongens första titel när Ligacupens P17-final ska avgöras.
– Visst kommer det att vara känslor och nervositet, konstaterar Nils-Eric Johansson, som nyligen blev huvudansvarig för AIK:s P17-lag. 

Årets upplaga av Ligacupen börjar gå mot sitt slut. I maj blev BK Häcken mästare i P19-klassen efter att ha finalbesegrat Brommapojkarna, och samma kväll tog Elfsborg hem P16-guldet sedan man slagit AIK med 5-1.

En sorts chans till revansch i det sistnämnda fallet kommer med andra ord när samma klubbar – men i P17-kategorin – möts på Skytteholms IP, med avspark 16.15 på söndag.

AIK ligger för närvarande på fjärde plats i P17 Allsvenskan Norra. Leder samma serie gör GIF Sundsvall, som stockholmarna besegrade (3-2) i Ligacupens kvartsfinal. Samma siffror blev det även i semifinalen mot Brommapojkarna efter ett sent avgörande.
– Det är viktigt i spelarnas utbildning att spela matcher som gäller något mer än tre poäng. Det finns en annan nerv i det, och det är såna matcher man vill lära sig spela, lära sig hantera. Även kvarts- och semifinalen var bra att få, då får man träna på det flera gånger, säger Nils-Eric Johansson, som klev in i AIK:s akademistab inför året och fick posten som huvudtränare för P17 när Jesper Björk gick in i klubbens damlag för någon månad sedan.

På andra sidan i Ligacupfinalen står, som sagt, Elfsborg. Laget är tvåa i P17 Allsvenskan Södra efter tio omgångar, och sticker framförallt ut i ett defensivt perspektiv. Det har nämligen bara blivit 14 insläppta mål på 17 tävlingsmatcher i år.
– Vi har en stabil grund som vi jobbar hårt för att bibehålla. Vårt försvars- och presspel är egentligen vårt signum, där är vi svåra att ta sig förbi. Sedan har vi väldigt, väldigt snabba omställningar, säger Nicholas Wallin-Nastaj, tränare i Elfsborg.

I Ligacupens kvartsfinal besegrades IFK Göteborg med 2-1, och i semifinalen blev det seger med 3-1 mot Mjällby efter förlängning.
– Formen är bra just nu, inget snack om saken. Vi har stått för väldigt bra prestationer i de senaste matcherna och tagit stabila seger där vi också kunnat smälla in några bollar och fått utdelning på det fina spel som vi byggt upp under våren, menar Wallin-Nastaj.

Några videoklipp på motståndaren AIK har han inte tittat på inför mötet, eftersom Elfsborgs fokus ligger på det egna spelet. Nils-Eric Johansson och hans gäng har däremot sett Boråslaget “in action”.
– Det ingår i det här uppdraget att lära killarna någon form av “gameplan”, då handlar det om att titta på motstånd och försöka hitta svagheter och styrkor. Man får försöka få så bra koll som möjligt, även det såklart finns en gräns för det också, konstaterar han.

Final Ligacupen P17
AIK – IF Elfsborg
Skytteholms IP
Kl.16:15, söndag 19 juni

Matchen streamas på AIK+