Även under 2022 kommer de svenska akademierna få möjlighet att åka utomlands för att samla på sig ny kunskap och nya erfarenheter. Årets studiebesök går till Spanien, Nederländerna och Norge.
– Ambitionen är att våra projekt, tillsammans med den nya certifieringsmodellen, ska få fart på spelarutvecklingen i Sverige, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Under föregående år genomfördes ett nordiskt referensprojekt med resor till Island, Norge och Danmark, samtidigt som en grupp också tog sig till Spanien för att besöka tre olika La Liga-klubbar och få ta del av deras arbete på akademisidan.

Redan i slutet av april väntar ännu en spansk vistelse, då för att besöka klubblagen Sevilla FC och Cadiz. I augusti drar sedan en annan grupp till Norge för att följa Nordiska mästerskapen, där de bästa 16-åringarna i Norden ställs mot varandra. I samband med detta väntar dessutom besök hos en akademi och ett distriktsförbund.

I oktober är det sedan Nederländerna som gäller, då PSV och Feyenoord kommer att visa upp sina akademiverksamheter.

Varje Unicoach-akademi får skicka två deltagare till dessa studiebesök, och det är möjligt för dem att dela upp sig och därmed ta del av två olika projekt.
– Referensprojektet är till för att stärka klubbarna genom att ta del av “best practice”-exempel, men också få ett erfarenhetsutbyte mellan varandra och skapa referenser. Vi tror att det här är rätt väg att gå, och ambitionen är att våra projekt, tillsammans med den nya certifieringsmodellen, ska få fart på spelarutvecklingen i Sverige, säger Thomas Hasselgren.