Årets utvecklingschefsutbildning har inletts, med deltagare från tolv svenska akademier. Under den första sammankomsten bjöds de på en föreläsning av Andy Foster, som har rollen “head of coaching” i engelska Leeds United.
– Det var precis så bra som jag hoppades och trodde att det skulle vara, säger Conny Sveijer, utvecklingschef i IK Sirius.

Redan ifjol genomfördes ett projekt för utvecklingschefer från akademier som fått fyra eller fem stjärnor i den senaste certifieringen. Då deltog representanter från fem klubbar, som bland annat fick ta del av utländska gästföreläsare och göra ett besök hos de spanska La Liga-föreningarna Villarreal och Getafe.

Även i år väntar en studieresa till Spanien, och liksom ifjol kommer man också ta del av en utbildning från belgiska Double Pass, med fokus på att utveckla klubbarnas spelarutbildningsplaner.

När projektet drog igång häromveckan fick man dessutom ett digitalt besök i form av Andy Foster, som har motsvarande roll i Leeds där han med andra ord fungerar som “tränarnas tränare”.
– Han pratade om hur Leeds, som har en helt enorm akademi, knutit ihop sin organisation och alla roller. Han berättade också om vilka egenskaper de olika instruktörerna har. Jag tolkade det som att de strävar efter kontinuitet och att ha folk som känner klubben, och det är sånt som kittlar mig, säger Conny Sveijer från Sirius.  

Inom utvecklingschefsutbildningen kommer det även att ges möjlighet till erfarenhetsdelande mellan de deltagande individerna och klubbarna.

Conny Sveijer har exempelvis hamnat i en arbetsgrupp där Christian Gentile, Djurgården, och Markus Tilly från GIF Sundsvall ingår.
– Det är väldigt stimulerande för mig. Djurgården är en större organisation än Sirius medan Sundsvall ligger närmare oss i storlek, och det finns himla mycket att lära av varandra. Jag tycker bara att den korta stund vi haft ihop hittills var väldigt intressant, menar Sveijer.

Thomas Hasselgren, som är akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll, konstaterar att det är kul att vara igång med utbildningen.
– Jag tror också att den är viktig för svensk fotboll i ett längre perspektiv. Dels får man referenser på toppnivå i Europa, via Double Pass och vårt samarbete i La Liga, dels kan vi samtidigt utnyttja den kunskap som finns nationellt. Deltagargruppen är spännande och jag tror att individerna och klubbarna kommer att kunna stimulera varandra, säger han.

Deltagare i 2022 års akademichefsutbildning:
Tobias Celedon, Landskrona BoIS
Christian Gentile, Djurgården
Hans Eklund, Helsingborgs IF
Conny Sveijer, IK Sirius
Oscar Norrby, Västerås SK
Peter Wennberg, AIK
Anders Wahrnberg, BK Häcken
Sebastian Waldenström, Brommapojkarna
Markus Tilly, GIF Sundsvall
Jocke Rydberg, Hammarby
Elias Levi, Degerfors IF
Victor Salwén, IF Elfsborg