Fyra matcher, fyra segrar och noll insläppta mål. Det är svårt att klaga på Malmö FF:s start i “nya” P19 Allsvenskan.
– Vi blir bättre och bättre tycker jag, match för match, vilket är alla tränares mål och dröm, säger Max Westerberg, lagets huvudansvarige.

Inför säsongen 2022 infördes ett nytt upplägg i P19 Allsvenskan: två divisioner har blivit en, och den rymmer lag från såväl södra som västra och östra Sverige, medan det däremot är dåligt med representanter från de norra delarna.

När Unicoach.se inför säsongen skickade ut en enkät till de 14 klubbarnas tränare så fick vi bland annat veta att en tredjedel trodde på SM-guld för MFF. Om det säger Max Westerberg, som befunnit sig i klubben sedan 2017, så här:
– Det är naturligt. Vi lever och verkar i Sveriges främsta akademi, vårt A-lag är absolut starkast inte bara i Sverige, utan kanske till och med i Skandinavien. När man representerar Malmö FF så får man leva med den pressen, och den älskar vi. Om du har förväntningar från din omgivning så betyder det att du gjort något bra.

Och bra går det, som sagt. Utöver 3-0 mot Öster och 2-0 mot Täby har det även blivit uddamålssegrar borta mot Sirius och Elfsborg.
– Det har varit fyra tajta och täta matcher, därmed inte sagt att vi ber om ursäkt för att ha vunnit. Men det är klart att segern i premiären, där vi avgjorde i 90:e minuten i Uppsala, var en bonus. I Borås var det också små marginaler, och det är nyttigt för spelarna att varje match blir tajt, tät och tuff. Det är precis så det är att spela på högsta nivå i Sverige och Europa, menar Westerberg.

Hur tycker du att prestationerna har varit hittills?
– Bättre och bättre tycker jag, match för match, vilket någonstans är alla tränares mål och dröm. Spelarna ska ha stor “cred” för det arbete de lägger ner varje vecka, eftersom det lägger grunden till att vi kan ta små steg hela tiden. Matcherna har varit olika i karaktär och motståndarna har spelat på olika sätt, men vår prestation har ändå blivit bättre vecka för vecka.

Max Westerberg är också odelat positiv till P19 Allsvenskans nya upplägg, trots att det innebär mer tid för honom och laget på vägarna.
– Det är den överlägset bästa förändringen under de senaste åren. Det innebär att det blir en mycket mer elitförberedande miljö för spelarna: de får möta de bästa lagen i Sverige varje vecka, resa länge och förbereda sig så som man gör i herrarnas eller damernas allsvenska, med allt vad det innebär. Det är ett verkligt lyft för P19 Allsvenskan, konstaterar han.

I nästa omgång ställs Malmö FF mot Halmstads BK, som ligger fyra i tabellen.