Som ett led i sin satsning på de egna ungdomarna valde GIF Sundsvall nyligen att heltidsanställa en akademichef. Han heter Markus Tilly, är 45 år och bytte i samma veva Skåne mot Norrland.
– Det positiva är att vi inte behöver uppfinna hjulet här, utan det görs redan otroligt mycket bra saker, säger han till Unicoach.se.

Om namnet känns bekant så är det inte särskilt konstigt. Markus Tilly har arbetat med fotboll på heltid sedan 2008, och bland annat hunnit med att vara assisterande förbundskapten för P93-landslaget och huvudansvarig för FC Rosengårds damer. Han har även varit akademichef och P19-coach i Ängelholms FF, samt jobbat för NIU.

Det är egentligen bara ett litet utdrag från den meritlista som Tilly hunnit samla på sig, och i februari kunde han addera en rad med texten “Akademichef i GIF Sundsvall”. 
– Dels känner jag Calle Paulsson, som tränar klubbens P16-lag, sedan tidigare, dels lockades jag av att det var en heltidstjänst som akademichef. Tidigare hade jag bara haft en tredjedels tjänst i den rollen, så det här har jag inte provat på förut. Man måste utmana sig själv för att växa som människa och yrkesperson, och det hoppas jag göra genom det här, säger Markus Tilly.

Han kommer till såväl en förening som akademi i medvind. Under 2021 tog P16-laget hem den nationella serien efter finalseger mot IFK Norrköping, P17 gjorde det bra i sin allsvenska serie, P19 kvalificerade sig för spel i nya Superettan och herrlaget tog sig upp till Sveriges högsta division.
– Det har även anställts några nya tränare och är rent allmänt ett positivt drag i föreningen, menar Tilly, vars arbetsuppgifter tidigare låg på sportchefen Urban Hagbloms bord.

“Giffarna” har som uttalat mål att minst 4o procent av seniortruppen ska bestå av egna produkter. Därtill tänker man vara en av de tio högst rankade fotbollsakademierna i Sverige senast 2025.
– Vi låg på 13:e plats i förra certifieringen och siktar på att klättra nu. Samtidigt är såklart målsättningen att fortsätta utbilda så många spelare som möjligt till vårt eget A-lag, och att fortsätta utmana de instruktörer som finns här så att vi kan bli bättre tillsammans och utveckla verksamheten. Nu har de ju någon som kan ge dem uppmärksamhet på heltid, konstaterar Markus Tilly, som själv har en bakgrund som elitspelare.

Hur ser du på Svensk Elitfotbolls och medlemsklubbarnas arbete med den nya certifieringen?
– Jag är väldigt positiv till det, eftersom det behövs ständig utveckling för att vi ska hänga med i Europa och kunna fortsätta utbilda spelare och ha framgångar. (SEF:s akademiutvecklare) Thomas Hasselgren har kommit in med erfarenhet och kunskap från Norge och verkligen lyft kraven. Det är en bra sporre som hjälper klubbarna att driva på utvecklingen.

Markus Tilly konstaterar att Sundsvalls geografiska placering – och relativt långa avstånd till konkurrerande akademier – är både en fördel och en nackdel på samma gång. 
– Sköter man sina kort rätt kan man vara magneten som drar alla till sig. I Skåne är det ju, som jämförelse, lite större konkurrens, konstaterar han.

I kategorin egna personliga utmaningar ska 45-åringen fortsätta att sätta sig in i Giffarnas verksamhet och lära känna dess anställda. Det arbetet är tänkt att leda till att han kan identifiera saker som fungerar bra, men även förbättringsåtgärder.
– Det kommer säkert ta viss tid, men det positiva är att vi inte behöver uppfinna hjulet här, utan det görs redan otroligt mycket bra saker. Sedan ska de ner på papper och kanske också skruvas på så att vi kan bli ännu bättre, säger Tilly.

Foto: GIF Sundsvall