Ligacupens slutspel står för dörren, och nu vet vi vilka klubbar som kommer att ställas mot varandra i kvartsfinalerna. I Degerfors IF kan man glädja sig åt att ha gått vidare med två lag i de tre klasserna.
– Det känns som att vi håller på att spetsas till i akademiverksamheten i Degerfors, säger P17-tränaren Niclas Mendritzki till Unicoach.se. 

Ligacupen genomförs på P16-, P17 samt P19-nivå, och går efter ett inledande gruppspel nu in i slutspelsfasen, där kvartsfinaler, semifinaler och finaler består av enkelmöten.

Vilka lag som möter varandra i kvarts- och semifinaler bestäms utifrån geografisk närhet lagen emellan, vilket innebär kortast möjliga resor för deltagarna. I fallet med Degerfors IF:s P17-gäng betyder det att Brommapojkarna står för motståndet i den första utslagsmatchen.
– BP är ett väldigt duktigt lag så sportsligt blir utmaningen riktigt stor och rolig, konstaterar Niclas Mendritzki och förklarar vad han vill se från de egna spelarna i det kommande mötet:
– I försvars- och anfallsspel måste vi ligga och “maxa” i taket om vi ska matcha de här grabbarna. Jag vill se att vårt försvarsspel fungerar mot ett duktigt lag och att vi vågar anfalla och spela på vårt sätt. Prestationen är viktigast: jag vill att vi ska gå ut och våga. Det här ska inte vara betungande utan bara en rolig match att få spela.

I gruppen tog Degerfors P17-lag 13 poäng på sina fem matcher, och lyckades kvalificera sig för slutspel tack vare en helt avgörande 5-2-seger mot Örebro SK i den sista omgången.
– Vi satte oss i klistret i varenda match förutom den sista, och avgjorde sent i två av dem. Sedan mötte vi flera lag som “parkerade bussen” och kanske var det därför som det såg ut så, samtidigt som vi har ett nytt gäng som ju tillhörde P16 förra året. Det är en ny tränare och nya idéer, men matchen mot Örebro tycker jag var den bästa killarna gjort. Då var det inget snack om saken, menar Mendritzki.

Själv gör han förmodligen sitt elfte år i Degerfors – “jag har tappat räkningen” – och det fjärde på raken som P17-ansvarig. Från nära håll har han kunnat se hur den värmländska föreningen blivit allt slagkraftigare på ungdomssidan.
– Det känns som att vi håller på att spetsas till i akademiverksamheten i Degerfors. Vi har mer resurser, bättre scouting och såna bitar. Det finns inga matcher som är helt hopplösa längre, utan vi har slagit några av de bästa. Det finns några kullar och namn som ser väldigt intressanta ut. 

Kvartsfinalerna i Ligacupen ska spelas 12-14 april, semifinalerna 3-5 maj och finalen den 26 maj 2022. 

Ligacupens kvartsfinallottning i sin helhet:

P16
AIK – GIF Sundsvall
Hammarby TFF – Degerfors IF
IF Elfsborg – IFK Göteborg
Lunds BK – Östers IF

P17
AIK – GIF Sundsvall
Degerfors IF – Brommapojkarna
IF Elfsborg – IFK Göteborg
Mjällby AIF – Malmö FF

P19
Brommapojkarna – Västerås SK
Örebro SK – IFK Norrköping
BK Häcken – Norrby IF
Helsingborgs IF – Mjällby AIF

Foto: Degerfors IF