När det schweiziska fotbollsinstitutet CIES rankar de största talangerna, födda 2002 eller senare, utanför de europeiska topp fem-ligorna så representeras Allsvenskan av flera namn. Ett av dessa – målvakten Oliver Dovin från Hammarby – toppar dessutom listan på sin position.

Rankingen presenteras i utgåva 366 av institutets veckobrev och är baserad på CIES så kallade “InStat”-index, som bygger på spelarnas bidrag i de matcher de spelat – baserat på deras specifika positioner – samt den aktuella nivån på matcherna.

Allra högst poängsnitt fick Ajax-mittfältaren Ryan Gravenberch, före Arsen Zakharyan (Dynamo Moskva) och Fábio Carvalho (Fulham). Men det återfinns också, för den svenska fotbollspubliken, ännu mer bekanta namn på andra delar av listan.

Bland målvakterna toppar exempelvis 19-årige Oliver Dovin, som gjorde åtta matcher i Allsvenskan för Hammarby under föregående säsong. Dovin har tidigare porträtterats av Unicoach.se, och den intervjun hittar du här. 

På ytterbacksfronten är danske Kristoffer Lund Hansen, tillhörande BK Häcken, tolva. Längre ner hittar vi även Brommapojkarna-fostrade Daniel Svensson, numera i danska FC Nordsjälland.

På mittfältet bidrar svensk fotboll med två namn, eller tre om man så vill: utöver Ishaq Abdulrazak (IFK Norrköping) och Williot Swedberg (Hammarby) ingår även Armin Gigovic, tidigare i Helsingborgs IF men sedan hösten 2020 hemmahörande i ryska Rostov.

Ännu roligare är läsningen för anfallare, eftersom den inte bara har Akinkunmi Amoo som totaltvåa – han blev nyligen klar för FC Köpenhamn efter två säsonger i Hammarby – utan också inkluderar Sebastian Nanasi (Malmö FF, bilden ovan), Jacob Ondrejka (IF Elfsborg) och Erik Ring (AIK). 

Ett tecken, bland många, på att Allsvenskan är en talangliga av rang. 

Hela rapporten hittar du här!