2021 var året då Noah Persson gjorde sin debut för Mjällby AIF i Allsvenskan och även tog emot utmärkelsen som Årets Unicoachmittfältare. Men det som 18-åringen främst tar med sig är allt han lärde sig under säsongen, för att kunna fortsätta ta steg framåt.
– Jag tänker inte stanna upp eller så, utan bli bättre för varje år, säger han i en intervju med Unicoach.se.

Utvecklingskurvan har också pekat brant uppåt under de senaste åren, vilket inte minst har märkts i Mjällbys akademi. Efter många starka prestationer i P16-laget lyftes Noah Persson snabbt upp i P17, och ett halvår senare befann han sig plötsligt i P19 Allsvenskan.

Under 2020 gjorde han sina första träningar med A-laget, och ifjol var han en permanent medlem där, även om seniorkontraktet skrevs först i somras. Och många allsvenska matcher blev det under 2021: en start och nio inhopp, främst som wingback.
– Mitt mål, eller min förhoppning, inför säsongen var såklart att få göra debut, det trodde jag hela tiden att jag skulle göra. Jag försökte verkligen bevisa mig på varje träning, men det var också en ny position för mig eftersom jag främst spelat yttermittfältare i 4-4-2 innan. Jag fick anpassa mig och det tog lite tid, men jag fick bra hjälp och kände mig redo när chansen kom, berättar Asarums IF-produkten.

Persson konstaterar också att han befinner sig i en stimulerande miljö.
– Jag känner att jag har lärt mig mycket av det här året, både på och utanför planen. Jag har varit omgiven av seniorspelare som har haft rätt bra karriärer och kunnat ta del av hur de gör runtomkring planen. Jag försöker ta åt mig så mycket som möjligt genom att lyssna på medspelarna och tränarna, och sedan är det bara att köra och inte be om ursäkt.

Hur tycker du att det har gått för dig i Allsvenskan hittills?
– Ibland har man ju känt att det har varit lite svårt att få ut allt som man vill under korta inhopp, men vissa matcher har jag ändå fått det och kunnat visa mitt spel, som när jag fick starta (mot Halmstads BK). Nä, jag tycker att jag har gjort det helt okej, men jag kan samtidigt mycket bättre och det vill jag visa det här året, säger Noah Persson.

I P19 Allsvenskan utgick han däremot från sin “vanliga” yttermittfältsposition och gjorde tre mål på tolv matcher för den slutliga tabellnian i den södra serien.
– Det var väldigt kul, jag gillar att spela så många matcher som möjligt och var alltid taggad när jag kom dit. Det är ju mitt lag, kompisarna man känt länge, och jag försökte verkligen göra allt för att bevisa mig och för A-laget också att jag vill spela där – för då gäller det ju att göra bra ifrån sig i P19.

Insatserna i båda sammanhangen var också det som låg till grund för utmärkelsen som Årets Unicoachmittfältare under 2021.
– Jag blev lite chockad först för jag såg det bara på Instagram och hade inte fått någon förvarning innan, men det var väldigt kul att bli uppmärksammad för att jag gjort något bra och för den tid man lägger ner på att spela fotboll, säger Persson.

Text: Martin Ahlin
Foto: Mjällby AIF