Säsongen 2021 bjöd på massor av mål i såväl P19 Allsvenskan som UEFA Youth League för Isak Bjerkebo. En avgörande anledning till det var de insikter som Malmö FF:s 19-årige anfallare fick efter en trög start på året.
– Det blev en väckarklocka att jag alltid måste ge allt för att kunna prestera, säger Årets Unicoachforward i en intervju.

Juventus, Chelsea och ryska Zenit stod för motståndet i juniorversionen av Champions League, och mot samtliga lag lyckades Isak Bjerkebo näta. Det var ingen dålig scen att glänsa på, och han erkänner nästan lite motvilligt att det “fått några klubbar att höra av sig”.

Den nyblivne 19-åringen konstaterar också att han gillar att spela de stora matcherna.
– Ja, det är det jag brinner för: när många är och kollar och mycket händer runtomkring.

Men även i “vardagen” i P19 Allsvenskan stack Bjerkebo ut. Han gjorde 14 mål på 20 matcher för MFF, som i slutändan bara var en seger från att nå SM-finalen. Parallellt med det har Hässleholms IF-produkten tränat relativt frekvent även med A-laget.
– Det är ju Sveriges bästa lag och det märks på träningarna. Både individerna för sig och laget håller riktigt bra kvalité och det är hög intensitet, så det ger mycket för en spelare: man lär sig att det går mycket snabbare på den nivån och det gör så att man börjar spela så och kan ta med sig det till vad man än gör sedan, resonerar Isak Bjerkebo.

Hur var säsongen 2021 som helhet tycker du?
– Första halvåret var kanske lite trögt för mig, i våras, då syntes jag inte så mycket. Men efter sommaren, fram mot hösten, kom jag igång riktigt bra. Jag gjorde ganska många mål och var nöjd med mina prestationer. Bara att veta att man skulle möta Chelsea, Juventus och Zenit gav en riktigt bra känsla.

Vad var det tror du som gjorde att det inte funkade i början av året?
– Jag tror att jag var lite bekväm i mig själv och känslan att allt flutit på. Det blev en väckarklocka att jag alltid måste ge allt för att kunna prestera. Det var bra att få den, för jag har ju bara ett halvår kvar på mitt kontrakt, säger Bjerkebo.

Nästa målsättning – utöver att få ett förlängt avtal – är att också få speltid i A-laget. Isak Bjerkebo konstaterar att han “inte är långt ifrån, men inte nära heller”, och tänker fokusera på att slipa vissa egenskaper för att ta nästa steg i sin utveckling.
– Jag försöker få upp min kondition och mitt försvarsspel, det är något jag jobbar mycket med. Sedan handlar det om att vara mer precis i lägena jag får i matcherna: att alltid vara så hundraprocentig det går.

Om att utses till Årets Unicoachforward säger han så här:
– Det känns ju riktigt skönt att få en belöning för allt man gjort under året. Jag är ju inte klar än, men samtidigt är det något man kämpar för att bli den bäste anfallaren i landet. Det här är riktigt stort för mig!

Text: Martin Ahlin
Foto: Malmö FF