Skandinaviska Mästerskapen hann bjuda på många intressanta matcher, lag och spelare under de tre dagar då de pågick. Turneringen var också en bra värdemätare för de svenska klubbar som deltog.
– Jag tror att det här utbytet är viktigt i ett spelarutbildningsperspektiv, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll. 

Skandinaviska Mästerskapen samlar några av de bästa P16-lagen i Sverige, Danmark och Norge för att i slutändan kora en segrare. I år blev det dock ingen sådan, eftersom finaldagen fick ställas in på grund av ett sjukdomsfall i ett av de deltagande lagen.

Många matcher hann trots det avverkas i Prioritet Serneke Arena i Göteborg och Rydahallen i Borås mellan onsdagen och lördagen. Thomas Hasselgren följde de som spelades på den förstnämnda spelplatsen.
– Jag tycker att nivån på de främsta lagen var hög, men av olika anledningar var det kanske lite mer ojämnt generellt än vad det varit under tidigare turneringar, konstaterar Hasselgren och nämner P17 Allsvenskans avslutning under samma helg samt en parallell landslagssamling som två orsaker till det.

Inget svenskt lag kvalificerade sig för finalen, som istället skulle ha spelats mellan danska Bröndby och norska Brann. Men GIF Sundsvall, IFK Norrköping och AIK samlade åtminstone på sig värdefull erfarenhet. 
– De här lagen har ett behov av att spela matcher internationellt, inte minst för att få möta klubbar som de aldrig ställts mot tidigare. De ger helt andra förutsättningar för spelare och tränare och jag tror att det här utbytet är viktigt i ett spelarutbildningsperspektiv. Normalt sett möter väl AIK och Sundsvall varandra tre, fyra gånger under ett år, men däremot vet de inte vad de kommer att ställas mot i matcher mot lag som Bröndby eller Brann, säger Thomas Hasselgren.

På grund av det förändrade säsongsupplägg som coronapandemin tvingat fram så arrangerades Skandinaviska Mästerskapen senare under året än annars. På grund av kylan blev det också relativt tätt inpå turneringsstarten bestämt att matcherna skulle arrangeras inomhus, för att ge likvärdiga förutsättningar för samtliga lag.

De arrangerande parterna kommer nu också att gå igenom den nyss avslutade upplagan för att utvärdera och planera framåt.
– När vi summerar allt så tror jag ändå att alla tycker att det har varit ett bra utbyte. Min förhoppning, från SEF:s sida, är också att vi ska kunna ha en liknande turnering nästa år, men kanske lite tidigare under vintern, säger Hasselgren.