Det var en final så jämn att man undrade om det skulle gå att skilja lagen åt överhuvudtaget. Men i förlängningen klev Alfons Nygaard fram och skickade guldet i P19 Allsvenskan till sitt IFK Göteborg.
– Det känns fantastiskt skönt. Jag tycker att vi förtjänar det här, säger han till Unicoach.se efter segern mot Hammarby.

Ja, nog började det lukta straffar i Prioritet Serneke Arena efter 90 minuters speltid i lördagseftermiddagens P19-final. Tempot hade börjat gå ner, chanserna blev mer och mer lätträknade och spelarna med krampkänningar gick inte längre att räkna med ena handen.

Men bara 50 sekunder in i den efterföljande förlängningen kom Den Gyllene Chansen, och det var kanske inte helt oväntat att Alfons Nygaard skulle få den.

Med sina 17 mål i det ordinarie seriespelet blev han trea i den totala skytteligan, och här stod han för en av sina enklare fullträffar tack vare inhopparen Johannes Selvéns fina framspelning i sidled. Å andra sidan gick avslutet från nära håll både via en försvarare och ribban innan det hittade nätet.
– Johannes gjorde det jättebra på kanten och vet att jag vill ha bollen på bortre i de lägena. Då slog han den där och den satt, det var så jävla skönt, konstaterar Alfons Nygaard.

Hammarby hade två bra lägen därefter att få till en straffläggning, och allra mest minns vi IFK-målvakten Adam Ingi Benediktssons fina reflexräddning på anfallaren Adam Würtz skott från höger.

Men resultatet, 2-1, stod sig och IFK Göteborg kunde titulera sig svenska mästare för P19-lag.
– Det känns fantastiskt skönt. Vi har krigat som fan den här säsongen. Det har varit jämna matcher nästan hela tiden, men vi har varit så starka. Jag är jättenöjd och stolt över grabbarna i laget, säger Nygaard.

”Blåvitt” fick också en drömstart på finalen genom att näta redan i den femte minuten, då mittfältaren Yaqub Finey påpassligt höll sig framme och tryckte upp bollen i krysset.

Det tog ett litet tag för Hammarby att växa in i matchen, men bollinnehavet jämnades ut och så småningom kom även flera fina målmöjligheter. Ja, det var till och med så att bollen satt när Ahmet Tuhral reste sig likt en jätte över marken och skallade dit en högerhörna i den 40:e minuten.

I andra halvlek var chanserna desto mer lätträknade, och nog kunde det ha gått lite hur som helst. Ingi Benediktsson – en av finalens förgundsfigurer – tvingades exempelvis till en mäktig parad på slutet av den ordinarie speltiden.

Och till slut fick alltså han och IFK-kompisarna fira en titel som smäller väldigt högt.
– Det är stort, stort som fan tycker jag. Det är mitt sista år som ungdomsspelare och det betyder mycket både för mig och för grabbarna. Det känns svinkul, säger Alfons Nygaard.

Matchfakta:
IFK Göteborg – Hammarby 2-1 efter förlängning, 1-1 efter ordinarie tid (1-1)
P19 Allsvenskan, final
Prioritet Serneke Arena, Göteborg

Mål:
1-0 Yaqub Finey (minut 5)
1-1 Ahmet Tuhral (40)
2-1 Alfons Nygaard (91)

IFK Göteborgs startelva:
Adam Ingi Benediktsson;
Hannes Lennartsson, Felix Eriksson, Johan Bångsbo, Alai Hussain Ghaseim;
Anton Kurochkin, Tim van Assema, Yaqub Finey, William Sandford, Hussein Carneil;
Alfons Nygaard.

Hammarbys startelva:
Nils Björklund;
Ben Engdahl, Markus Karlsson, Stevan Beko (k), Gustav Johanströmmer Hedin;
Ahmet Tuhral, Alper Demirol, Elias René Rautanen;
Nobel Tesfazgyi Gebrezgi, Adam Würtz, Elias Mohammad.