Det ena laget har haft en lugn uppladdning, det andra en mer kaotisk sådan. Men det lär spela mindre roll under lördagens final mellan IFK Göteborg och Hammarby i P19 Allsvenskan.
– Det blir en väldigt fin avslutning på en lång säsong, säger Hammarbytränaren Fredrik Samuelsson.

Att sluta etta i P19 Allsvenskan Södra var ingen uttalad målsättning för IFK Göteborg i början av året, men 28 omgångar senare befann man sig ändå där. På grund av det ojämna antalet lag i serien stod “Blåvitt” dessutom över den sista spelhelgen och kunde istället lägga allt krut på förberedelserna inför finalen.

Laget kan också blicka tillbaka på en säsong där man gått från klarhet till klarhet.
– Jag tycker att det har funnits en positiv trend hela tiden egentligen, det visar ju även resultaten i och med att vi står där vi gör. Före uppehållet hade vi lite blandad framgång, men efter det har prestationerna och resultaten varit på uppåtgående, säger Hjálmar Jónsson, tränare för IFK Göteborgs P19-gäng. 

Den förre A-lagsspelaren ser såklart fram emot den utmaning som finalen erbjuder:
– Det är en enormt fin utbildning för de spelare som deltar i såna här matcher, och man lär sig otroligt mycket av det: som att ha koll på anspänningen och ändå lyckas göra en maximal prestation. Helst hade vi velat ha såna matcher varje vecka, men det var samtidigt många som krävdes på slutet för att vi skulle ta oss hit.

För Hammarby säkrades förstaplatsen i P19 Allsvenskan Norra relativt tidigt. Stockholmslaget vann serien i överlägsen stil, trots några tappade poäng i slutfasen på grund av deltagande i Skandinaviska Mästerskapen och flera sjukdomsfall som tvingade fram en WO-förlust mot Degerfors.

Tränaren Fredrik Samuelsson, även han gammal elitspelare, säger så här om säsongen:
– Vi var obesegrade i 23 omgångar innan vi fick slänga in handduken i några matcher. Gruppen har gått stadigt framåt och vi har egentligen varit stabila i alla våra prestationer under en längre period. Med tanke på att det är många som spelat matcher i HTFF:s lag i division 1 och i A-laget så ska jag väl inte säga att jag är överraskad, men den här framgången var definitivt inte huggen i sten på förhand. Spelarna ska ha stor “cred” för det som de har presterat.

Hammarby kan också bli svårscoutat till finalen, med tanke på att man under året har testat fem eller sex olika taktiska formationer. 
– Jag som tränare gillar att experimentera, det kan man ju också göra på den här nivån när det inte är lika resultatstyrt. Jag gillar att testa spelarnas förmåga till att vara taktiskt flexibla och tycker att vi har gjort det ganska bra. I serien har matchbilden sett ganska likadan ut i de flesta matcherna eftersom vi ofta dominerat och haft mycket boll, vilket gjort att vi fått träna mycket anfallsspel, berättar Samuelsson.

På lördag – klockan 14.00 inleds mötet i Prioritet Serneke Arena i Göteborg – vet vi om det blir Hammarby eller IFK Göteborg som får fira guldet.
– Under seriespelet har man råd att göra många misstag och ändå komma tillbaka från det, men här är det bara en match som gäller och då gör det lite mer speciellt. Det kommer vara små marginaler som avgör, och för vår del blir det intressant att se hur spelarna reagerar på den sortens press, säger Fredrik Samuelsson.

Matchen sänds för övrigt via BlåvittPlay. Läs mer här!