Stor dramatik krävdes för att både Helsingborgs IF och AIK skulle ta sig till final i P17 Allsvenskan. Men nu är de där – redo att tampas om guldet.
– Jag vet att AIK är ett skickligt lag med många duktiga spelare, men det är vi också så jag tror att det kommer bli en väldigt bra match, säger HIF-tränaren Max Lindén.

Den sista omgången bjöd på ett minst sagt rafflande upplägg på P17-nivå. I den södra serien behövde Helsingborg ta minst en poäng borta mot topplaget Malmö FF, medan AIK var tvunget att bortaslå Djurgården i den norra motsvarigheten.

Båda lagen vann också sina respektive matcher.
– Vi låg under borta mot Malmö och de hade en bra period direkt efter sitt mål, men vi lyckades hämta upp det underläget och vända matchen. Det bor någonting starkt i den här gruppen som gör att vi klarar av det: vi är duktiga på att hjälpa varandra och hela tiden förstärka aktioner, vilket gör att vi hela tiden repar oss. Det tycker jag är talande för hela den här säsongen, säger 31-årige Max Lindén, som gör sin sjunde säsong som ledare i Helsingborgs IF. 

Enligt honom har både spelarna och laget utvecklats enormt mycket under årets gång.
– Ja, och framförallt är det roligt att se att många inte bara vuxit som spelare utan också som människor.

På motsatt planhalva står ett AIK som tog en 3-0-seger mot Djurgården senast och som stått för en fantastisk säsong i P17 Allsvenskan Norra – 23 segrar på 28 matcher! 
– Vi är väldigt glada över att vi skrapat ihop så många poäng som vi gjort och att vi visat att vi är det bästa laget i serien, säger 35-årige tränaren Jesper Björk, som varit P17-tränare sedan 2019.

Finns det någon förklaring till att det gått så bra för er i år?
– Det handlar väl mycket om spelarnas attityd både till träning och match. Det har synts att spelarna har inställningen att bli bättre varje dag, och jag tycker att vi har lyckats vara stabila och hålla bra nivå genom väldigt många matcher, svarar Björk.

Det är också när saker ställs på sin spets som de mest utvecklande utmaningarna kommer. Och en final är naturligtvis något alldeles extra.
– Det är jätteroligt för alla inblandade att få vara med om en sån här match, och därtill väldigt utvecklande. Jag har bara positiva känslor inför söndag, och jag hoppas också att spelarna ska kunna njuta av stunden när de väl är där. Det är inte varje dag man får spela en final, konstaterar Max Lindén.

De här lagen har inte mötts tidigare och av den anledningen lär de behöva scouta varandra en aning inför guldkampen.
– Ja, det är klart att vi kollar lite extra på vad de gör, men nyckeln ligger ändå hos oss själva. Det kommer krävas av oss att vara bra på det är vi är bra på, säger Jesper Björk.

Finalen mellan Helsingborg och AIK spelas söndagen den 19 december, klockan 14.00 på plan 10 på Olympiafältet.

Foto: Linda Carlsson/Helsingborgs IF