Förutsättningarna var enkla: AIK behövde besegra Bröndby för att nå finalen i Skandinaviska Mästerskapen. Uppgiften visade sig dock vara svårare än så, med tanke på att danskarna vann matchen med 4-1 och därmed får slåss med Brann om guldet.

Det var upplagt för en riktig rysare i Rydahallen i Borås under lördagskvällen, där AIK ställdes mot ett Bröndby som gått fram som en ångvält i Skandinaviska Mästerskapens gruppspel. De danska gästerna hade så långt inte släppt in ett enda mål – men det var ett facit som raderades ut mot Stockholmslaget.

Framförallt inledde AIK starkt och skapade flera bra chanser tidigt, däribland ett friläge från vänster där Degome Dibaga avslutade rakt på målvakten. Men efter dryga kvarten vände vinden, åtminstone bildligt talat, och Bröndby tog över rejält.

Efter fint spel kom också ledningsmålet i minut 23, när Jonathan Agyekum avslutade med ett skott rakt upp i nättaket, och det fanns möjligheter för fler mål än så.

Samme Agyekum ökade sedan på till 2-0 tidigt i andra halvlek, innan Tyko Parszuk kunde kvittera framför öppet mål – elegant framspelad av Dibaga. Men skulle man kunna göra de två mål som krävdes?

Nej, Bröndby hade bäst ork under matchens avslutning och gjorde ytterligare två mål: Noah Nartey och Waldemar Bjergfelt. Vid underläge 1-4 insåg AIK också att man behövde näta för att inte ramla ner på tredje plats i gruppen, vilket innebar att man gick framåt för ett reduceringsmål på slutet.

Det blev dock inget av det, men däremot åkte båda lagen på varsitt rött kort i slutminuterna. I AIK var det målvakten Benjamin Krijestarac som drabbades efter att ha vandrat upp på en offensiv hörna och sedan tvingats fälla en gulklädd på vägen tillbaka.

En tråkig avslutning på en annars helt okej insats från AIK, som just den här dagen dock överglänstes av ett finurligt och skickligt Bröndby.