Anfall var bästa försvar i P17 Allsvenskans final. Och det lag som anföll bäst var i slutändan AIK, som besegrade Helsingborgs IF med 5-2 i en rejält underhållande match.
– Skönt att det löste sig till slut, konstaterar Amar Abdirahman Ahmed, tvåmålsskytt för AIK inför de 1 436 åskådarna.

När signalen gick för avspark så var det som ett kosläpp på våren: energin hos spelarna gick nästan att ta på. Och visst hände det också saker direkt.

Redan i den tredje minuten skallade Rasmus Granath in 1-0 för AIK, och efter lika många minuter till hade HIF hunnit reducera genom William Westerlund. Hans tänkta (?) inlägg från höger lurade helt AIK-målvakten Daniel Henareh.

Och så där fortsatte det – farligheterna avlöste varandra. Efter en stark period tog sedan bortalaget ett fast grepp om matchen som man inte släppte. Först avlossade Alexander Fesshaie Beraki ett långskott som seglade in högt i nät (se målet nedan!), och i 27:e minuten kom även 3-1 för AIK genom Victor Andersson.

Men så plötsligt vaknade Helsingborgs IF till igen och reducerade vackert genom Anton Nilsson före pausvilan. Både före och efter densamma uppstod också flera lägen att kvittera – två av dem fick Eric Lilius, vars andra möjlighet, helt fri med målvakten, definitivt borde ha suttit i nät.

Istället fick AIK ny energi, stängde till bakåt och började kontrollera matchen på ett helt annat sätt. Framåt utnyttjade man därtill de ytor som gavs: 4-2 var ett Granath-inlägg som Amar Abdirahman Ahmed stötte in i den 67:e minuten, och alldeles på slutet tryckte samme Ahmed upp bollen i nättaket till 5-2.

Guldet var därmed AIK:s.
– Det känns jättekul, vi har jobbat hårt hela säsongen för det här och jag tycker att vi gör en bra laginsats under hela matchen idag, säger Amar Abdirahman Ahmed, som naturligtvis också var glad över att ha fått bidra med två fullträffar:
– Ja, jag har haft en målsvacka innan, så det var skönt att få göra mål i finalen.

AIK:s seger betyder inte bara att klubben är svenska mästare för P17-lag utan också att AIK är Sveriges representant i nästa säsongens UEFA Youth League för P19-lag.