För snart ett år sedan utsågs vinnarna för 2020 i de olika kategorierna Årets Unicoachspelare, Unicoachklubb samt Unicoach. Här tar vi en titt på hur det gått för samtliga sedan dess!

Utmärkelserna delades vid förra årsskiftet ut för första gången, och juryn bestod då av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson, akademiutvecklare respektive sportchef på Svensk Elitfotboll, samt Per Carlander, Sverigechef på Unibet, och Anders Falk, sponsorchef på Unibet. 

Årets Unicoachspelare riktades mot herrar födda 2001 eller 2002, som under den aktuella säsongen skulle ha satt ett starkt avtryck på P19 Allsvenskan och därtill inte ha gjort fler än tio matcher i Allsvenskan eller Superettan.

Till Årets Unicoachklubb utsågs den elitförening som under senaste året gjort störst framsteg i SEF:s certifiering av alla akademier i Unicoachnätverket, gällande: utveckling av den egna föreningen, framgångar under 2020 års ungdomstävlingar och matchning av unga spelare på A-lagsnivå.

Årets Unicoach gick till en ledare som under året gjort ett ambitiöst och engagerat arbete i utbildningen av klubbens unga spelare.

Här var mottagarna av priserna när det begav sig:

Årets Unicoachmålvakt: Gustav Leijon, Örebro SK
Då: En starkt bidragande orsak till ÖSK:s fina säsong i P19 Allsvenskan, som när säsongen avbröts var nära att leda till en finalplats. Leijon hade under året också tränat med klubbens A-lag och fått sitta på bänken i Allsvenskan.
Nu: Har under säsongen gjort många matcher på Örebros bänk i Allsvenskan, men utan att få någon speltid. Lånades också ut till Linköping City i division 1 där han spelade tre matcher.

Årets Unicoachback: Melker Jonsson, Djurgården
: Gjorde under 2020 en stark säsong i P19 Allsvenskan, vilket också gav honom en biljett in i A-truppen och allsvenskt spel även där. 
Nu: Jonsson har spelat 14 av 24 matcher och gjort två mål i P19 Allsvenskan, där Djurgården ligger på fjärde plats och inte kommer att gå till final i år. Det har blivit en match i Svenska Cupen, men i övrigt inga insatser för A-laget.

Årets Unicoachmittfältare: Samir Maarouf, BK Häcken
: I ett segervant Häcken stack Maarouf ut i mängden med sin fart och läckra teknik. Han var inte bara med om att föra laget till en topplacering i P19 Allsvenskan Södra, utan var också betydelsefull när Göteborgsgänget besegrade Hammarby i finalen av Ligacupen.
Nu: Inledde året skadad och det tog därför ett tag för Maarouf att komma igång, men i juli debuterade han i Allsvenskan för Häcken och har därefter stått för ytterligare fyra inhopp. I höstas lånades han ut till Vasalund i Superettan, där han fått speltid i fyra matcher hittills.

Årets Unicoachanfallare: Erik Ring, AIK
: Tio mål på tio omgångar i P19 Allsvenskan Norra, och totalt elva matcher i A-laget – ja, 2020 var ett superår för anfallaren Ring, som visade hur man jobbar hårt och målinriktat för att förverkliga sin fotbollsdröm.
Nu: Ring har fortsatt att ta steg i sin utveckling under 2021. Det har blivit 16 allsvenska matcher i ett guldjagande AIK, varav nio från start. Han har stått för två målgivande framspelningar under den tiden. I Svenska Cupen blev det två mål i forwardens enda match.

Årets Unicoachklubb: AIK
: Tog ett stort skutt framåt i certifieringen och luftade flertalet egna produkter i Allsvenskan. Tog också hem titeln i Ligacupens P17-klass och säkrade en plats i slutspelet i P19 Allsvenskan innan säsongen hastigt tog stopp på grund av pandemin.
Nu: Har gett gott om speltid till flera 2000-talister under den allsvenska säsongen, men även lyckats bra i de olika akademiserierna. I P17 Allsvenskan Norra ligger man just nu trea och har fortfarande chansen att nå finalen. I P19 Allsvenskan Norra innehar AIK samma placering, dock utan att kunna ta sig upp på förstaplatsen. Hur det gått i 2021 års certifiering får vi svar på i början av januari.

Årets Unicoach: Johan Bergström, Halmstads BK
: Förde HBK till en fjärdeplats i P19 Allsvenskan innan säsongen avslutades i förtid, men hyllades också för sitt fina arbete med att utveckla spelare under ett helt decennium i klubben. Många av dessa har nått fotbollens finrum, både i Sverige och utomlands.
Nu: Bergström är numera utvecklingsansvarig i HBK, men även huvudtränare i P19-laget som med två omgångar kvar har en allsvensk finalplats i egna händer. Han har även ansvarat för U21-laget under säsongen och fick nyligen vara med och fira när man tog hem U21 Allsvenskan efter en finalseger, på straffar, mot IF Elfsborg.

Vilka som är nominerade till 2021 års utmärkelser presenteras senare i december.