Under säsongen har både GIF Sundsvall och IFK Norrköping förlorat två matcher vardera, av tjugo möjliga. Och på söndag gör just dessa lag upp om trofén i finalen i den nationella P16-serien.
– Jag tycker mig se att vi och Norrköping har en lite liknande spelidé, konstaterar Björn Jonsson, tränare hos “Giffarna”. 

En lång och pandemipräglad säsong kommer att avrundas på NP3 Arena i Sundsvall på söndag. Och det blir en intressant match mellan två lag som spelar en offensiv, fartfylld och underhållande fotboll. 

Gästande IFK Norrköping tog sig till finalen via en övertygande 4-0-seger mot AIK, och den insatsen var ganska talande för hur året sett ut så här långt.
– Vi hade pratat om att inte vara passiva, utan gå ut och gasa. Vi är ett framåtlutat lag både i försvars- och anfallsspelet, och vi anfaller så mycket som det går egentligen. I den här matchen fick vi tidigt utdelning och då släppte det. Så har det varit många gånger även tidigare i år, säger IFK:s P16-tränare Jesper Sandberg.

Han fick rollen så sent som i somras, efter att tidigare ha ansvarat för föreningens P15-gäng, och har fått se laget gå fram som en ångvält. Eller vad sägs om 16 segrar på 20 försök i år?
– Tittar man dessutom på motståndet så är det siffror som väger tungt. Det har varit tuffa matcher nästan rakt igenom och väldigt gynnsamt för spelarnas individuella utveckling. 

Samtidigt ställs Norrköping alltså mot ett lag med nästan identisk statistik under året. I semifinalen stod GIF Sundsvall också för en maktdemonstration genom att 3-1-besegra Malmö FF.
– Vi mötte ett väldigt bollskickligt MFF men var väl förberedda på det. Vi försökte spela det spel vi tränat på och mot just Malmö passade det ganska bra. Vi vill ju gärna vinna bollen högt upp i planen, så nära motståndarens straffområde som möjligt, och förhoppningsvis göra ett och annat mål, säger tränaren Björn Jonsson.

Enligt honom går det inte att peka på någon specifik faktor till varför 2021 varit ett så framgångsrikt fotbollsår för hans P16-killar.
– Nej, men vi har ju jobbat med att förbereda spelarna så bra det bara går: allt ifrån fysiskt till taktiskt och de individuellt tekniska delarna. Vi har flera spelare som jag tycker har tagit stora steg framåt i sin utveckling under året, och det har gett resultat i resultat också.

I akademiverksamheten handlar mycket om utveckling, men det kan väl bara finnas ett mål inför en sån här final …? 
– Det är klart. Även om det långsiktiga målet är att utbilda spelare så vill vi förstås vinna: nästa match är ju också en utbildning. Har vi lyckats vinna tillräckligt många matcher för att hamna i den här positionen så vill vi naturligtvis gå segrande ur den också, säger Björn Jonsson.
– Självklart vill vi vinna, men det kommer inte bli på bekostnad av hur vi spelar. Vi kommer inte att ändra på det vi gör och vara cyniska, för det hade vi förlorat på. Vi spelar som bäst så som vi spelat tidigare, det har vi fått många bra kvitton på. Vi fortsätter på samma sätt, betonar Jesper Sandberg.

Finalen i nationella P16-serien spelas kl 12.00 på söndag på NP3 Arena. Den sänds för övrigt av Sundsvalls Tidning, via st.nu.

Foto: Anders Thorsell