Inom spansk fotboll har Celta Vigo utmärkt sig som en av de allra främsta akademierna. Under den nationella utvecklingskonferensen i Norrköping var man också på plats för att dela med sig av sina framgångsmetoder.
– För oss är det fantastiskt att få dela vår kunskap, men också se hur det fungerar på andra platser, säger sportchefen Carlos Hugo García Bayón.

Celta Vigos A-lag slutade ifjol på åttonde plats i La Liga, och under samma säsong förfogade man över tio truppspelare som fostrats i den egna akademin. Ifjol debuterade nio spelare totalt, varav sju var från de egna leden, vilket fick rubriker i spansk media.

En imponerande bedrift med tanke på att man hör hemma i en isolerad region i nordvästra Spanien, med relativt få invånare och konkurrenskraftiga motståndare på ungdomsnivå. Hur det gått till berättade Carlos Hugo García Bayón (bilden ovanför) och Eduardo Covelo Mateo (bilden nedanför), ansvarig för Celtas akademi, under de två dagarna i Norrköping.
– Akademin är den viktigaste delen av vår klubb, och det är ju anmärkningsvärt att säga i en professionell klubb, men det beror också på att vår president verkligen betonar vikten av akademin och dess lag. Det är grundstenen i vår klubb, och det kan man se på vårt A-lag idag, säger García Bayón.

Under utvecklingskonferensen delade man bland annat med sig av sitt värdegrundsarbete, sin träningsmetodik och sin tankar kring individuell utveckling. Man tog även steget ut på träningsplanen – tillsammans med IFK Norrköpings P16-lag – för att demonstrera konkreta övningar som används i Celtas Vigos akademi.
– Vi har varit i Kina, Japan och England, och har kontakt med många klubbar i Spanien såsom Real Sociedad, Sevilla, Real Madrid och Barcelona. Vi är alltid öppna för att delta i samarbeten och dela vår kunskap, samtidigt som vi också ser möjligheten att lära oss av andra klubbar och ligor, som här i Sverige, säger Carlos Hugo García Bayón.

Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll, är imponerad av det arbete som Celta gjort, och tycker att det var ett givande inslag för de deltagande Unicoach-klubbarna.
– Det är stort för oss att få hit en såpass stor klubb som Celta Vigo. Jag tycker de presenterar föreningen på ett öppet och bra sätt, och det finns flera bra saker att ta med sig hem. Sedan måste man naturligtvis alltid omvandla detta till sin egen klubbs kontext, säger han.

På sin hemsida skriver Celta Vigo om besöket i Sverige.

.