I oktober väntar dubbla resor till Spanien i samband med att två olika projekt närmar sig sitt slut. I det ena ska tre La Liga-akademier punktmarkeras, och i det andra besöker fem svenska utvecklingschefer Villarreal och Levante. 

Det börjar gå mot slutet nu i ett av de referensprojekt som är riktat mot Unicoach-akademierna, och där man under hösten arrangerat resor till – i tur och ordning – Island, Danmark och Norge för att dra lärdomar från dessa länders arbete med talangutveckling.

Klubbarna har själva fått välja vilken eller vilka resor de vill prioritera, och för tolv av dessa väntar en tur till Spanien mellan 4-8 oktober. På schemat står nedslag hos akademierna i Athletic Club, Real Sociedad och Alavés.

Enligt Thomas Hasselgren, akademichefsutvecklare på Svensk Elitfotboll, är dessa baskiska klubbar extra intressanta på grund av deras isolerade läge och det faktum att de trots sina förutsättningar presterar väldigt bra. Athletic sticker samtidigt ut genom att ha en regel inom föreningen om att aldrig värva spelare som inte är basker. 
– Jag ser fram mot den här veckan och få se spelarutveckling på högsta nivå. Vi kommer att få insyn i klubbarna metodik, och i tillägg till besöken ska deltagarna också presentera ett område gällande sin akademi för varandra. Jag tror stenhårt på att vi via referenser och erfarenhetsutbyten kan utveckla oss vidare och bli ännu bättre, säger Hasselgren.

Några dagar senare, nämligen 12-16 oktober, genomförs sedan den femte modulen i det pågående utvecklingschefsprojektet. Utbildningen riktar sig mot klubbar som fick fyra eller fem stjärnor i den senaste certifieringen, och i det här fallet väntar besök hos La Liga-lagen Villarreal och Levante.

Villarreal kommer från en stad med bara 50 000 invånare men vann trots det Europa League i våras, och deltar under den här säsongen därför i Champions League.
– Det är en av Spaniens bästa akademier på att följa upp tränarna och överföra deras träningsmetodik ute på fotbollsplanen. Därför blir det väldigt intressant att följa dem på nära håll, säger Thomas Hasselgren som själv kommer att hålla i trådarna för båda Spanien-projekten.

Deltagare under referensprojektet (4-8 oktober):
Linus Wennberg (AIK), Nils Heingård (AIK), Johan Jonsson (BK Häcken), Emil Åhlberg (Djurgården), Joel Riddez (Djurgården), Jesper Svedlund (Degerfors), Alexander Sakac (Halmstads BK), Johan Bergström (Halmstads BK), Jocke Rydberg (Hammarby), Alexander Severin (GAIS), Jonas Olsson (IFK Göteborg), Christian Djuvfelt (IFK Göteborg), Lucas Nilsson (Kalmar FF), Martin Biärsjö (Trelleborgs FF), Maxim Khalil (Trelleborgs FF), Joakim Nilsson (Malmö FF), Per Ågren (Malmö FF), Victor Salwén (Östers IF).

Deltagare under utvecklingschefsprojektet (12-16 oktober):
Magni Fannberg (AIK), Johan Jonsson (BK Häcken), Roger Gustafsson (IFK Göteborg), Jens Nilsson (Kalmar FF), Joakim Nilsson (Malmö FF).