För Alexander Andersson har fotbollen alltid varit en hobby. På senare år har han dock fått börja vänja sig att kalla fotbollen för jobb. Som huvudtränare i GAIS P17-lag har Alexander sett en fin utveckling på sin spelartrupp, och redan nu vågar han drömma om spelare som inom kort tar klivet upp mot klubbens representationslag.
– Killarna har vågat ta ansvar, både i livet utanför och för sin egen utveckling. Det är jättekul att se, säger Alexander nöjt.

Alexander Andersson är huvudtränare för GAIS P17-lag och ansvarig för individuell videoanalys i klubben. Parallellt med det så är Alexander också fotbollsinstruktör på Partilles Fotbollsgymnasium, plus att han för tillfället genomför UEFA Elite Youth.

En vanlig dag kommer Alexander till GAIS-gården runt lunch. Där stannar han fram till klockan 20-21 på kvällen. Träningsveckan för GAIS P17 består av fyra träningar och en match.
– Jag planerar träningsveckan utifrån vår årsplanering, vilket tema vi jobbar efter, och efter vilka matcher vi spelar.

Sin fotbollsfilosofi beskriver Alexander kort som ”positiv”.
– Jag är lugn, pedagogisk och jobbar mycket med detaljer. Jag fastnar lätt för det. Det har blivit så för att jag de senaste åren uteslutande har jobbat med tränare som är raka motsatsen, tror jag. Jag trivs bäst med att sitta och titta på en match i lugn och ro, och inte instruera så mycket. Att ge konstruktiv kritik här och där.

– På en träning kan jag elda på lite mer men jag försöker oftast ta ett steg tillbaka och låta spelarna ta diskussionen själva. Jag tror det är utvecklande.

GAIS P17 har enligt Alexander tagit stora kliv framåt de senaste åren, och det finns några spelare som ligger väldigt långt fram för sin ålder. Det viktigaste just nu är dock att fortsätta utveckla klubben.

– Målet är att fortsätta utveckla akademin och få bra resultat i certifieringen. Vi är många som vill mycket och jobbar hårt för att få GAIS tillbaka där vi borde vara.

210929 GAIS spelare jublar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan GAIS och Örgryte den 29 september 2021 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0190

Alexander Andersson var nyligen en av 18 tränare och ledare som följde med på Svensk Elitfotbolls studieresa till Spanien och Baskien. Där blev det besök hos Athletic Bilbao, Real Sociedad och Deportivo Alavés, för att se hur de klubbarna jobbat med talangutveckling.

– Det vi har fått lyssna på har varit fantastiskt. Det har varit öppet och tydligt och klubbarna förklarar gärna. Jag har många sidor med anteckningar med mig hem.

– En sak som slagit mig är exempelvis att Real Sociedad tror så mycket på sina spelare. Det spelar ingen roll om man ligger längst bak för tillfället, alla ska ändå få spela oavsett motstånd. Det kan vara UEFA Youth League eller ett möte med Barcelona i ligan, det spelar ingen roll. Det är otroligt häftigt.

Sammanfattningsvis är Alexander mycket nöjd med intrycken från Spanien.

– Det var kul se hur de större klubbarna arbetar. Det här är ju ett referensprojekt. Det vill säga att man får referenspunkter att jämföra med sin egen verksamhet. Mycket av det man gör är rätt likt, fast på en annan nivå. Jag tycker ändå att vi är på ganska rätt väg. Det är ett kvitto på att mycket är positivt.

– Det jag tar med mig hem att det finns en väldigt tydligt struktur som är genomgående för hela verksamheten. Det finns en röd tråd från yngsta nivån till a-laget som man tror på hela vägen. Jag vill göra det ännu tydligare i min hemmiljö.

Härnäst väntar en avslutande höst med GAIS P17 samtidigt som Alexander ska se a-laget försöka hänga kvar i en rafflande Superettan. Med sig i bagaget har han nyvunna erfarenheter från Spanien.

– Jag blir en bättre tränare av det här. Alla blir en bättre tränare, ledare och människa av erfarenheter, avslutar Alexander Andersson.