Jesper Swedlund är nyanställd tränare för Degerfors P19-lag och spelarutvecklare för ungdomar. Tanken är att göra klubben bättre på att få fram spelare till den egna seniorverksamheten.
– Jag är en väldigt engagerad, driven tränare. Jag kräver alltid att man är fokuserad för jag vill vara det själv, menar Jesper.

Degerfors IF har en tuff höst framför sig, och kämpar för sin plats i Allsvenskan 2022. Parallellt med det jobbar Jesper Swedlund med att säkerställa att klubben får fler egna produkter som tar klivet från akademin till seniorlaget. Som ansvarig för P19-laget, i tränarstaben för U21, och som spelarutvecklare för åldrarna 12-19 år i föreningen så ligger det på Jesper att säkerställa utbildningen av kommande spelare i föreningen.

– Akademin är prioriterad i Degerfors IF. VI rekryterar i närområdet, framför allt när gymnasietiden börjar. Vi sätter det i centrum. Sedan har vi kanske inte fått upp så många spelare som etablerat sig som vi önskat genom åren, det är väl egentligen Adam Carlén som tagit en renodlad startplats. Det är något vi ser över hur vi kan göra bättre. Det är bland annat det som jag är anställd som. Det är en satsning med en anställd P19-tränare och spelarutvecklare som klubben gör, menar Jesper.

– Målsättningen är att producera spelare till vårt a-lag. Senast var det Jakob Andersson som skrev kontrakt, bara för några veckor sedan. Men vi har ingen tydlig målsättning hur många spelare som det ska vara varje år, som tar klivet upp i a-truppen. Det är något vi ser över om vi ska ha en tydligare målsättning.

Även om Jakob Andersson är den spelare som senast plockades upp till a-truppen så finns det gott om ungdomsspelare i Degerfors som regelbundet tränar med a-truppen.

– Det är ett tufft skede för a-laget, med åtta matcher kvar där vi behöver slåss om poängen, men i träning har vi många med. Jag tycker att det är en hel del som skulle kunna ta steget upp i den trupp som jag jobbar med, bland de spelare som jag tränar. Sedan krävs det att både spelare och klubb fortsätter jobba tillsammans för att spelarna ska nå a-truppen, och inte bara tror det.

210927 Degerfors spelare inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Degerfors och AIK den 27 september 2021 i Degerfors. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0083

Jesper beskriver sig själv som engagerade och driven. Han kräver noggrannhet från sina spelare, främst för att han själv är likadan.

– Jag är en närvarande coach, kanske för mycket om du frågar spelarna. Jag har många i skolan också, på NIU, och sedan handleder jag några i sitt gymnasiearbete.

– Jag ägnar inte tiden i mitt liv till så mycket annat än fotboll. Fotbollen är ju pulsen för de flesta i Degerfors. Det är en ganska liten stad och ort som erbjuder fotboll i samhället, så jag är väldigt närvarande och finns tillgänglig nästan dygnet runt för spelarna.

Tränarförebilderna heter Zinedine Zidane, Jürgen Klopp, Pep Guardiola och Marcelo Bielsa.
– Det är många av de som jag tror att andra också inspireras av. Men sedan finns det andra runtom en i samhället, som man också kan inspireras av. Det behöver inte vara tränare utan det kan vara andra typer av ledarskap. Det kan vara de man stött på i egen utbildning, träning eller universitet, från många olika delar av samhället.

Om fem år hoppas Jesper att han coachar ett seniorlag på elitnivå.
– Jag siktar väldigt högt. Jag hoppas jag jobbar på elitnivå då med ett seniorlag. Men det är en lång väg kvar och jag har mycket att lära men jag hoppas att jag har kvar förmånen att vara anställd och att det är på elitnivå.

210815 Degerfors Abdelrahman Saidi jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Degerfors och Häcken den 15 augusti 2021 i Degerfors. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0079

I mitten av oktober åkte Svensk Elitfotboll på fyra studieresor inom ramarna för ett referensprojekt, med syfte att skaffa sig erfarenhet av hur andra länder jobbar med talangutveckling. Jesper åkte med till Spanien för studiebesök hos Athletic Bilbao, Real Sociedad och Deportivo Alavés. Jesper beskriver resan som inspirerande.

– Jag är väldigt nöjd med studiebesöken och jag tycker att det finns grejer att ta med tillbaka till Degerfors IF. Det kanske inte är ett helt koncept men man kan ta delar av grejer och se vad vi kan använda, eller att vi modifierar ett koncept för att använda i vår verksamhet. Kanske är det något vi redan gör som vi inte är tillräckligt tydliga med. 

– Sedan vill jag lyfta alla tränarkollegor som också var med på resan och de diskussioner man har med dem som mynnar ut i att man lära av varandra.

De spanska klubbarna var väldigt tydlig med sin identitet och att akademin är viktig för klubben. Speciellt Athletic Bilbao har en speciell inriktning då de inriktar sig endast till spelare med koppling till Baskien.

– Det var väldigt rika dagar på både kunskap och att klubbarna öppnade upp sig hur de jobbar. Strukturen på metodiken var väldigt intressant. De baskiska klubbarna har så tydlig identitet och de slår inte hål på den för nånting. De jobbar på det här sättet och de jobbar med sina cykler. De tror jäkligt hårt på det. De gör de i hela föreningen. Från allt hur det är uppbyggt med planer och på alla nivåer.

Det jag tar med mig hem till Degerfors är det är med metodiken. Vi har många lag i Degerfors IF som spelar på ett visst sätt men vi kanske behöver konkretisera det och få en tydligare metodik, anser Jesper.

På frågan om Jesper blir en bättre coach av besök som dessa svarar han att man alltid blir bättre när man får nya lärdomar.

– Det kan också vara lärdomar från spelar eller från andra ledare. Det viktiga är att inte stirra sig blind på det man allitd gjort. Något kan alltid bli bättre. Man gör bra saker men man är aldrig fulländad.

– Ett stort plus var att jag fick se Xabi Alonso coacha Real Sociedads b-lag. Det är något av en pojkdröm som gick i uppfyllelse, kan jag lugnt säga. Han var en idol när jag var liten och själv spelade och nu kanske han blir en ny tränarförebild.