2019 flyttade Linus Eriksson hem till Borås för att bli IF Elfsborgs nye målvaktstränare. Han har via det uppdraget också hjälpt flera av klubbens unga målvakter att ta stora kliv i rätt riktning.
– Jag försöker att inte se spelarnas ålder som en begränsning, utan fokuserar på hur jag ska hjälpa dem att ta nästa steg, säger Eriksson i en intervju med Unicoach.se. 

Elfsborgs målvaktsuppsättning lovar mycket inför framtiden. 22-årige Tim Rönning har redan gjort över 50 matcher i Allsvenskan, och när han nyligen blev avstängd tog isländske 20-åringen Hakon Rafn Valdimarsson över. Hans facit sedan dess är tre raka nollor.  

På bänken har 19-årige Ludvig Målberg vid två tillfällen fått samla på sig värdefull erfarenhet, samtidigt som även 18-årige Alex Rahm tränar kontinuerligt med A-laget.
– Man kan väl säga att det finns en stor potential i samtliga målvakter, men sedan är det en lång väg från att vara en talangfull målvakt till att etablera sig på allsvensk nivå, till att börja med, konstaterar Linus Eriksson, som definitivt vet vad han talar om.

30-åringen hann göra fyra säsonger som målvaktstränare i Östersunds FK – under den tid då man bland annat tog sig vidare från Europa Leagues gruppspel – innan han 2019 alltså återvände till hemtrakterna och Elfsborg.

Idag tränar Linus Eriksson samtliga målvakter från P16 och uppåt i Elfsborg, men är därtill ansvarig för spelarna på samma position i U21-landslaget.
– Det spelar ingen roll om det är en träning med vårt A-lag, ett akademilag eller U21, utan så länge de som är där brinner för det de gör och vill bli bättre målvakter så är det fantastiskt kul. Sedan tycker jag att kombinationen är jättebra för jag blir en brygga mellan akademin och A-laget och har full koll på våra yngre spelare. Det underlättar både för mig och för dem den dagen de ska träna och eventuellt spela med A-laget, eftersom jag jobbar med samma principer i akademin som i A-laget, säger han.

En stor del av fokuset ligger på att identifiera varje enskild målvakts individuella styrkor.
– Alla kan inte vara den här extrema målvaktstypen som Manuel Neuer eller en linjemålvakt som Jan Oblak. Och det är inget fel i det, utan det handlar om att maximera de egenskaper man har så att man kan nå en så hög nivå som möjligt. Jag tycker att det är viktigt för unga målvakter att hitta sig själva och inte sträva efter att bli något som de inte är, samtidigt som de ska passa in i lagets arbetssätt. 

Vad krävs som målvakt i just Elfsborg?
– Framförallt att man är ganska modig i sitt försvarsspel och kan vara med och skydda backlinjen, både högre upp i banan och längre ner när det krävs. I och med att vi vill spela en snabb, attackerande fotboll så handlar det också om att snabbt kunna värdera och se vilken som är den bästa passningen framåt, berättar Linus Eriksson och fortsätter:
– Jag skulle framförallt säga att det proaktiva arbetet i försvarsspelet är något vi lägger stort fokus på, som att plocka ner inlägg när de kommer och styra backlinjen så att den skär av passningar innan de kommer in i straffområdet, och därigenom förhindrar potentiella skott. 

Det är inte bara i A-laget verkar det fungera bra: i P19 Allsvenskan Södra har Elfsborg släppt in mindre än ett mål per match, vilket är den näst bästa siffran i serien.
– Där har Ludvig stått de flesta matcherna och gjort det väldigt bra, men jag vet även att Emir (Bajrami) som är ansvarig för P19 har fått väldigt bra ordning på det kollektiva försvarsspelet. Givetvis har målvakterna en roll i det, men det är ett gediget försvarsspel på alla positioner, säger Eriksson.