I förra veckan begav sig fem utvecklingschefer från de svenska akademierna till Spanien för att besöka klubblagen Villarreal och Levante. Med sig hem fick de flera värdefulla insikter och idéer.
– Vi lever i någon mån i vår lilla bubbla i Sverige så det är ovärderligt att komma ut och se sig omkring, säger Jens Nilsson, utvecklingschef i Kalmar FF.

Resan genomfördes mellan 12-16 oktober och motsvarade den femte modulen i det utvecklingschefsprojekt som inleddes tidigare i år, och som riktar sig mot de klubbar som fick fyra eller fem stjärnor i den senaste certifieringen.

Deltagarna tillbringade bland annat två dagar i Villarreal, en klubb som i våras vann Europa League trots att man kommer från en stad med endast 50 000 invånare. En del i den framgången är den egna ungdomsutvecklingen.
– Vi fick en bra insyn i deras akademi och träningsmetodik, bland annat kring hur de jobbar med fotbollspsykologi och video. Jag tycker att den största skillnaden gentemot Sverige är att de har mycket fler tränare på planen, sju eller åtta stycken, och att de på så sätt kan ge mycket mer individuell feedback, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Därefter blev det också ett besök hos en annan La Liga-klubb, Levante. Där följde man en träning med ett av de äldre pojklagen.
– Nivån på spelarna är generellt sett jämnare. Våra toppar i Sverige är nog lika höga som deras, men den största skillnaden är att de har fler spelare som befinner sig på en hög nivå. Det var vi allihop som var där ganska eniga om, säger Hasselgren.

Kalmar FF representerades av klubbens tekniske chef Jens Nilsson, som konstaterar att det var givande resa. Den fick därtill hjärnan att börja gå på högvarv. 
– Rent konkret börjar man ju fundera kring träningsupplägg under veckan och varför de gör si eller så medan vi gör så här. Därefter blir det kaos i huvudet och sedan brukar man så småningom landa i något som påverkar vår utbildning i någon utsträckning, säger Nilsson.

Var det något som förvånade dig på plats hos de spanska akademierna?
– Det var väl att det var en oerhörd struktur på arbetet före, under och efter träning. Varje person visste exakt vad de skulle göra, och det kanske låter konstigt: “Gör man inte det i Sverige?” Jo, men här har man arbetat ganska länge med det här och fördelar verkligen arbetet mellan de ganska många resurser man har. Det är inte bara en hög människor som står och glor, utan de jobbar väldigt hårt och sätter fokus på varje detalj.

Utvecklingschefsprojektet innehåller totalt sex moduler, och avslutas i november. 

Foto: Privat

Utvecklingschefsprojektets deltagare:
Magni Fannberg (AIK)
Johan Jonsson (BK Häcken)
Roger Gustafsson (IFK Göteborg)
Jens Nilsson (Kalmar FF)
Joakim Nilsson (Malmö FF)