I det pågående referensprojektet för de svenska akademierna väntar närmast tre nordiska gruppresor, för att ta del av hur några utvalda klubbar där arbetar.
– Förhoppningen är att besöken ska generera ny kunskap som utvecklar våra klubbar, säger Thomas Hasselgren, akademichefsutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Referensprojektet innehåller totalt fem separata grupper med representanter från Unicoach-akademierna. Första träffen skedde digitalt, och under denna gick man igenom upplägget för studieresorna samt bidrog med inspiration.

De tre projekt som genomför resor i Norden innehåller ett fokus på samarbetsmodeller: 

Island 6-10 september
Fokus på nivåanpassad träning utan selektering, med besök hos IA Akranes, Breiðablik och Islands Fotbollförbund.

Danmark 13-16 september
Fokus på tränarutveckling och samarbete, med besök hos AGF Århus, Odense BK samt Silkeborgs IF.

Norge 20-23 september
Fokus på samarbete mellan elitklubb och distrikt, skola samt andra klubbar. Besök hos Bodö Glimt och Nordlands FK.

De deltagande klubbarna har själva fått välja vilket resmål de velat prioritera och även haft möjlighet att dela upp sig för att ta del av två olika miljöer. I anslutning till varje besök ska klubbarna också hålla i egna presentationer där de berättar om något som de tycker sig göra bra i sin akademiverksamhet, följt av diskussion i grupp.

Thomas Hasselgren hoppas att projektet, med sin “best practice”-utformning, ska sätta sina spår på svensk fotboll. Han menar att varje utländsk klubb är noggrant utvald utifrån deras respektive styrkor.
– Island har varit väldigt duktiga under 2010-talet och gjort bra resultat i förhållande till folkmängden, och dessutom exporterat väldigt många spelare till utlandet. Danmark ligger ganska långt framme när det gäller samarbetstänk, men även i strategier kring att få upp spelare till det egna A-laget. På det området är man ett av de bästa länderna i Europa just nu, menar Hasselgren och fortsätter:
– Sedan åker vi till Bodö som är en väldigt isolerad region. Där gjorde man en satsning på akademin för tio år sedan, och på senare år har det gått väldigt bra både i norska ligan och i Europa: nyligen kvalificerade man sig bland annat för Conference League-gruppspelet. Bodö är en stad med 40 000 invånare, och kan de lyckas där så kan man göra det på andra liknande ställen också.

Vad har du för förväntningar på de här besöken?
– Att klubbarna ska vara aktiva, inte minst i diskussionerna, och se till att få med sig något hem. För egen del känns det viktigt att hänga med, för utvecklingen går snabbt och det gäller att uppdatera sig kring det som händer runtom. Vi gör väldigt mycket bra idag, men det är samtidigt lätt att bli “hemmablind”. Nu reser vi till miljöer som är ganska lika våra egna och ofta kan man ta med sig mer då än om vi exempelvis hade åkt till Manchester United eller Barcelona säger Thomas Hasselgren.

I referensprojektet ingår, som sagt, även två andra grupper. Den ena genomför just nu en Double Pass-utbildning på temat “övergång akademi A-lag”, medan den andra kommer att resa till Spanien senare i år för att besöka tre La Liga-klubbar.

Deltagare under Norden-projekten:

Island: Oscar Norrby (Västerås SK FK), Herman Ottosson (Västerås SK FK), Tobias Celedon (Landskrona BoIS), Simon Christensson (Landskrona BoIS), Oscar Zettergren (IK Sirius), Peter Palmqvist (Degerfors IF), Tobias Edenvik (IF Elfsborg), Tony Lundkvist (IF Elfsborg), Richard Penteus (Östers IF), Johan Göransson (IK Brage), Andreas Wallin (IK Brage).

Danmark: Tony Martinsson (IFK Norrköping), Stefan Johansson (IFK Norrköping), Jens Nilsson (Kalmar FF), Mikael Dahlberg (Helsingborgs IF), Enes Ahmetovic (IFK Värnamo), Tony Johansson (IFK Värnamo), Björn Cervin (Örebro SK), Bernhard Nilsson (Örebro SK), Melke Alan (AFC Eskilstuna), Robert Graa Holegård (AFC Eskilstuna).

Norge: Andreas Karlsson (Örgryte IS), Jonathan Enzo Arnet (Varbergs BoIS), Kendal Helgurd (Varbergs BoIS), Patrik Rosengren (Mjällby AIF), Urban Hagblom (GIF Sundsvall), Benny Mattsson (GIF Sundsvall), Carl Paulsson (GIF Sundsvall), Elias Mineirji (SvFF), Stefan Olofsson (SvFF).

Foto: Bildbyrån