Han vill att spelarna i IFK Göteborgs akademi ska våga tänka stort och drömma, men själv lever P19-tränaren Hjálmar Jónsson gärna i nuet. Med en fast övertygelse:
– Saker kan alltid göras ännu bättre.

När Hjálmar Jónsson fick sin fotbollsuppfostran på Island så var det inte i någon femstjärnig akademi, utan i en miljö där det ställdes enormt höga krav på den egna målmedvetenheten. Han var allt som oftast ett av namnen precis utanför landslagstruppen för spelare födda 1980, men nådde så småningom även dit.

Någon glamorös tillvaro var det dock inte. Jónsson började redan som tonåring hjälpa till som ungdomstränare för att få en extra inkomst, och gjorde det ända fram till seniorgenombrottet i Keflavik. 

Och när spelarkarriären tog slut 2016 – efter bland annat 15 säsonger och 429 matcher i IFK Göteborg – så var den erfarenheten plötsligt inte helt obetydlig. Hjálmar Jónsson tackade snabbt ja när frågan kom om att bli assisterande tränare till Thomas Olsson i klubbens P19-lag.
– Jag hade inte så mycket tankar på annat egentligen, men de ville att jag skulle vara kvar och för mig kändes det som en bra lösning, säger Jónsson.

Ledarkunskapen fick dammas av, och han tog små steg i taget: från att hålla i en övning till att bygga hela träningar och utveckla övergripande saker som spelsystem. 2018 blev han också huvudansvarig för laget, tillsammans med Hannes Stiller. Hjálmar Jónsson beskriver det som “en satsning” från föreningens sida.

Du var försvarsspelare på din tid och Hannes var anfallare. Blev det så att du tog hand om de defensiva delarna och han de offensiva?
– Nej. Eller jo, kanske. På matchgenomgångar blev det väl så att jag hade mer av det defensiva och han det offensiva, men egentligen täcker båda allt. Självklart har jag också tankar offensivt kring hur vi ska bedriva fotboll.

I somras tog emellertid Hannes Stiller steget upp till ledarstaben i IFK Göteborgs A-lag, vilket innebar en ny konstellation och utmaning för Hjálmar Jónsson.

Själv ser han till att försöka utvecklas kontinuerligt, bland annat genom att emellanåt sjunka ner i fotbollslitteratur. Som ung spelade Jónsson basket och hade Chicago Bulls som favoritlag, vilket gjort att han fastnat för Phil Jacksons legendariska ledarskap, som aktualiserades i samband med släppet av Netflix-dokumentären The Last Dance förra året.

Allra senast läste han en bok om det isländska fotbollsundret, skriven av skotten Matt McGinn. Med moderna faciliteter och bättre utbildade ledare har Island under senare årtionden fått fram fler tekniska spelartyper än tidigare, delvis på bekostnad av “karaktärsspelarna”. Det har gett upphov till en viss oro på Island, och Hjálmar Jónsson drar en parallell därifrån till sitt IFK Göteborg:
– Här i IFK har vi fantastiska förutsättningar, med en stor fotbollshall inomhus där vi kan bedriva verksamhet när det är som kallast ute. Det är nog en sorts framgångsfaktor, men det kan också göra att man blir lite “blind”. Ibland skulle man bara behöva gå ut och frysa lite i regnet och spela fotboll. Här försöker vi ha en mix av det, säger han.

Hur bra är ni i IFK Göteborg på att fostra spelare som tar sig upp via akademin till ert A-lag eller elitfotbollen i stort?
– Jag tycker att det har gått bra, men jag tror också att allting alltid kan bli bättre. Det är ganska många spelare som sprungit igenom hela systemet och blivit sålda och därmed genererat intäkter till klubben, så att vi kunnat utveckla verksamheten och göra den ännu bättre. Vi har också haft många spelare uppe i träning och spel med A-laget, det har inte varit stängt på något sätt även om det kanske upplevts så. Men som sagt: man kan alltid göra saker bättre.

Det är något som kännetecknar dig?
– Ja, jag vill alltid gör saker och ting bättre.

Under Jónssons tid som tränare har IFK Göteborg varit ett stabilt topplag i P19 Allsvenskan Södra. I år ligger man tvåa i en kraftigt haltande tabell, med tio segrar på sexton matcher. Ettorna i de södra och norra serierna möts i en ren SM-final, men att nå dit är inte det primära målet för “Blåvitt”.
– Prio ett är att spela i “nya” Allsvenskan nästa år, med lag från båda serierna. Mer än så har jag inte tänkt: det är fortfarande många matcher kvar att spela, och vi får helt enkelt se var vi står inför de sista omgångarna.

Det är match-för-match och fötterna-på-jorden som gäller för Hjálmar Jónsson, som inte heller svävar iväg när han pratar om sina egna framtidsdrömmar.
– Jag är jättenöjd där jag är nu och vill bara fortsätta att utvecklas i det jag gör egentligen. Samla på mig erfarenhet i tränarskapet, i alla delar.

Du gör det du allra helst vill göra?
– Det tycker jag. Det finns alltid saker att hugga tag i, och jag var ju lite sån som spelare också: en arbetare som gillar att ta i. Sedan får den här nyfikenheten inte slockna, för då är det dags att göra något annat.

Text: Martin Ahlin
Foto: IFK Göteborg