I toppen av P19 Allsvenskan Södra slåss de femstjärniga akademierna om förstaplatsen. Men där uppe finns också seriens enda obesegrade lag, Östers IF.
– Så länge vi spelar så bra som vi har gjort så kommer många lag få jobba hårt för att vinna mot oss, säger tränaren Victor Salwén.

Baserat på 2020 års certifiering finns det åtta femstjärniga akademier inom svensk fotboll, och dessa innehar följande placeringar i P19 Allsvenskan södra: etta, trea, fyra, femma, sexa och åtta. Tvåa är nämligen Öster, som spelat tolv matcher och vunnit åtta av dessa, utan att hittills förlora vid ett enda tillfälle.

Tränare för laget sedan 2019 är 29-årige Victor Salwén (bilden ovan), bördig från västgötska Herrljunga men som sedan 2011 bott i Växjö efter att sökt sig till Linnéuniversitetet för att förkovra sig ytterligare inom sportens och fotbollens värld. Han har tidigare hunnit träna såväl flick- och pojklag som seniorer, men ägnar sig nu alltså åt Östers juniorer.

Salwén berättar att klubben befinner sig i en förändringsprocess på akademisidan.
– Redan förra året började vi revidera och uppdatera vår spelarutbildningsplan där vi inom akademiledningsgruppen arbetat fram vad vi behöver förändra. Det handlar bland annat om vårt arbetssätt i försvars- och anfallsspel, men även vilka tekniska färdigheter vi vill få fram hos våra spelare, säger han.

Vilken typ av spelare är det mer specifikt?
– Vi vill ha tempostarka spelare som är duktiga en-mot-en, både offensivt och defensivt. Det ska gå fort och vi ska göra aktioner i så hög hastighet som möjligt. Sedan försöker vi också få fram spelare som är tekniskt och taktiskt skickliga, svarar Victor Salwén.

Säsongen i P19 Allsvenskan inleddes med två kryss, och därefter har det blivit åtta segrar på tio försök.
– I de flesta matcherna har vi kommit in och kunnat styra. Vi har en väldigt tydlig spelidé med tydliga roller för spelarna, och jag tror att de känner sig väldigt bekväma och inkörda i det vi gör, vilket innebär att de kan fatta sina beslut snabbare på planen, säger Öster-tränaren och fortsätter:
– Vi är också väldigt bra på att hantera olika sorters presspel från motståndaren och på att värdera vad vi ska göra med bollen. Vi kommer till väldigt mycket målchanser, och i vårt försvarsspel har vår höga press funkat bra redan från början av året.

Men, det finns ett men: Öster står närmast inför ännu en match mot Malmö FF – det senaste, på lördagen, slutade 2-2 – och har även kvar att möta lag som BK Häcken, IF Elfsborg samt Kalmar FF.
– Det är jättekul att vi kunnat göra de resultat som vi har gjort, men vi har också jobbat hårt för det och stått för bra prestationer, så all cred till våra spelare som haft en väldigt fin utveckling från januari och framåt. Trots pandemin har de orkat vara motiverade och drivna, och lyckats skapa en såpass bra utvecklingsmiljö att vi kan vara med och slåss mot de femstjärniga akademierna.

Vad är ambitionen för P19 under det här året?
– Givetvis hoppas jag att vi fortsätter prestera på det sätt som vi gjort hittills. Så länge vi gör det så kommer många lag få kämpa hårt för att vinna mot oss, så enkelt är det. Det är väl ingen hemlighet att vi vill vinna varje match, sedan får vi se hur långt det räcker i slutändan, svarar Victor Salwén.

Samtidigt är den primära målsättningen med verksamheten att fostra spelare som är redo för spel i Superettan med Östers IF. I A-truppen finns redan flera egenfostrade spelare födda på 2000-talet, och alldeles nyligen skrev exempelvis Casper Eklund (född 2004) ett seniorkontrakt.

Salwén tror att fler från P19-truppen kommer att följa i hans fotspår.
– Absolut, vi har många här som skulle kunna bli elitspelare, även om de säkert kommer att ta lite olika vägar dit. Några kanske behöver mellanlanda och få speltid i division 1 eller 2 först, medan andra på sikt kan ta klivet rakt upp i vårt A-lag.
– Jag hoppas också att de här framgångarna kan underlätta vårt rekryteringsarbete framöver eftersom unga spelare ser att det finns en väldigt bra utvecklingsmiljö i Östers IF och en tydlig väg för att nå eliten.

Text: Martin Ahlin
Foto: Östers IF