I ett nytt referensprojekt arrangerat av Svensk Elitfotboll deltar nio olika elitklubbar. Ämnet som avhandlas är hur man bäst slussar spelare från akademi- till A-lag.
– Det här är en nästan avgörande fråga för verksamheternas existens, säger Conny Sveijer, utvecklingschef och koordinator för de tre äldsta akademilagen i IK Sirius.

Under 2020 fick 102 spelare födda på 2000-talet göra debut i någon av de två högsta herrserierna, Allsvenskan och Superettan. Hittills i år – när säsongen kommit ungefär halvvägs – är den siffran uppe på ungefär 75. 

Och det är från de egna akademierna som lejonparten av dessa talanger kommer. Att lyckas med den slussningen är dock inte helt enkelt, och det är en anledning till att man från SEF-håll valt att introducera det aktuella referensprojektet.
– Ett av områden som kanske är svårast är just det sista steget in till A-laget för våra akademispelare. Vi sätter fokus på det via detta projekt men också i kommande certifieringsmodell 2.0. Vi inför där bland annat en ny roll: en “övergångstränare” som ska ta hand om spelarna mellan akademi och A-lag, säger akademichefsutvecklaren Thomas Hasselgren.

De nio deltagarna har olika befattningar i sina respektive föreningar, men gemensamt för samtliga är att deras ansvarsområde på något sätt berör akademin. 

Conny Sveijer gör sitt nionde år i IK Sirius och har representerat klubben under de första två digitala träffarna som genomförts i projektet.
– Vårt huvudmål är att få fram elitspelare och hur man bäst gör det är ju en jättekomplex fråga. Vi gör på vårt sätt och jag har förstått att det finns många olika sätt, därför känns det både inspirerande och spännande med den här utbildningen. Jag tror att man kan lära sig mycket här, säger han.

Vid den första samlingen stod Thomas Hasselgren för en presentation, men man hade också bjudit in Frederico Morias, övergångstränare i norska Sarpsborg 08, som gästföreläsare.
– Jag tycker att man har fått till det på ett bra sätt med spännande och bra föreläsare. Det känns som att det internationella nätverket som Thomas sitter på är väldigt inspirerande för oss andra, och nästa fas blir ju att föra vidare den inspirationen till mina kollegor. Det går inte över en natt, men jag är övertygad om att det här kommer att påverka utvecklingen i vår verksamhet, säger Conny Sveijer.

Sirius är för övrigt en av de svenska elitklubbar som varit mest framstående i att ge de egna akademispelarna chansen i A-laget på senare år.
– Det är vi jätteglada för, men viktigast nu är att inte vara nöjda med det utan att fortsätta och analysera vad vi egentligen gjort bra under resans gång. 

Utbildningen, som är ett av fem referensprojekt under hösten, pågår fram till september och innehåller bland annat ett samarbete med belgiska Double Pass, som specialiserar sig inom talangutveckling. Utöver den delen kommer deltagarna även att medverka vid Nationell utvecklingskonferens den 9-10 november i Norrköping.

Deltagare är Herman Ottosson (Västerås SK), Àlvaro Santos (Helsingborgs IF), Andreas Karlsson (Örgryte IS), Tomas Andersson (BK Häcken), Kenneth Gustafsson (GAIS), Juan Robledo (Mjällby AIF), Philip Berglund (Hammarby), Sami Belay (Jönköpings Södra IF) och ovan nämnde Conny Sveijer (IK Sirius).