Herrarnas Champions League-gruppspel innehåller tuffa utmaningar för Malmö FF i form av Chelsea, Juventus och Zenit. Samma lag står också för motståndet för klubbens 18-åringar i UEFA Youth League, som inleds i mitten av september.

I torsdags förra veckan lottades Champions League-gruppspelet i turkiska Istanbul, vilket inte bara påverkar kommande matcher inom seniorfotbollen utan även på juniornivå.

Tack vare platsen i den förstnämnda turneringen får Malmö FF nämligen delta i UEFA Youth League.
– Det är en fantastisk turnering och grädden på moset i hela vårt avancemang till Champions League, för den är väldigt stimulerande och lärorik att spela, säger Per Ågren, sportchef för MFF Ungdom, till Unicoach.se.

Föreningen deltog i UEFA Youth League 2014, 2015 och 2016. Enligt Ågren drog man framförallt två slutsatser från det deltagandet: 1) att motståndarnas fysik var mycket mer utvecklad vid den tidpunkten, och 2) att Malmö behövde bli skickligare i spelet med boll.
– Vi slog bland annat Real Madrid hemma och var jätteglada över det. Men dagen efter, när vi tittade på matchen igen, funderade vi på om vi verkligen hade anledning att vara så glada. Vi hade nog inte haft tre passningar inom laget på 90 minuter, utan bara försvarat oss och haft turen att göra mål på hörna i slutskedet. Det fick oss att tänka till kring hur vi spelade och tränade, och vi gjorde om rätt mycket i vår metodik. Då hade vi inte förmågan eller modet att behandla bollen under press, men det har vi i mycket högre utsträckning idag.

Är ni mer redo för vad som väntar den här gången?
– Ja, så känns det, även om det alltid är svårt att säga innan man spelar. Vi kommer säkert att hitta nya områden där fotbollen utvecklas och där vi måste hänga med, och det fina med de här matcherna är ju att man får möta de allra bästa klubbarna i Europa. Det måste inte nödvändigtvis vara de allra bästa lagen, men de drar ofta till sig talangfulla spelare och duktiga tränare och har en bra metodik i spel och träning. Det ser vi fram emot, svarar Per Ågren.

Enligt honom är en stor vinst med UEFA Youth League-deltagandet det kunskapsutbyte som sker mellan de deltagande klubbarna. Målsättningen är samtidigt att besegra dem ute på planen.

Ni siktar på att vara ett av de två lag som går vidare från gruppen?
– När vi går in och spelar så gör vi det för att vinna, så kommer det att vara här också. Sedan är vi ju sugna på att testa om de slutsatser vi drog för fem, sex år sedan var rätt: är vi mer motståndskraftiga nu? Våra killar kommer göra allt för att vinna matcherna, men jag hoppas att vi inte bara parkerar bussen och försöker försvara oss, utan också spelar den fotboll vi vill spela. Sedan får vi se hur långt det bär.

Utöver Malmö FF deltar även Hammarby, som vann P17 Allsvenskan 2019 (2020 korades ingen mästare), i årets UEFA Youth League. Stockholmslaget går in i turneringens Domestic Champions Path, medan MFF tillhör UEFA Champions League Path som är en direkt avspegling av seniorernas Champions League.

Hammarbys del av turneringen, som spelas i cupformat, lottas den 31 augusti. Matcherna inleds den 29 september.

Turneringens slutspel avgörs i februari och mars 2022.