Efter nio spelade omgångar i P17 Allsvenskan vet Djurgården fortfarande inte hur det känns att tappa poäng. Om sviten ska nå dubbla siffror behöver laget dock besegra stadsrivalen Hammarby på onsdagskvällen.
– Det är klart att vi vill vara bäst i Sverige, säger tränaren Ernesto Rubio Sivodedov till Unicoach.se.

Att det blåser positiva akademivindar runt Kaknäs är snarast en underdrift. I årets seriespel har klubbens P16, P17 och P19 tillsammans åkt på en enda förlust.

Enligt Ernesto Rubio Sivodedov – som i år återvände till klubben efter en tränarsejour i IFK Lidingö – är en anledning till framgången just det faktum att ovanstående trio ingår i samma “block” och därmed samarbetar över laggränserna. I blocket finns bland annat en tränare som fokuserar på att ge rätt stimulans till spelare som kommit aningen längre i sin utveckling, och en annan som sköter analysen av motståndare. 
– Vi tränare i de olika akademilagen har också regelbundna möten som utgår från en träningsmetodik där vi vet vad vi vill uppnå och göra. Vi delar också av med oss av erfarenheter, såväl bra som dåliga, berättar Rubio Sivodedov, som även väljer att lyfta fram föreningens fokus på att optimera de fysiska bitarna.

Det verkar, som sagt, ha gett resultat. Nio segrar och målskillnaden 39-4 talar sitt tydliga språk.
– Det har varit en väldigt bra start, ingen tvekan om det, och det är mycket hårt arbete som ligger bakom, säger Ernesto Rubio Sivodedov som också konstaterar att resultaten är viktiga:
– Det får inte gå ut över utbildning och utveckling utan ska leda någonstans, och om det är att man i enskilda matcher eller över tid är bättre än motståndare så är det ett positivt utfall av ett bra arbete. Så ser vi på det. Men det är också viktigt att utbilda spelarna i vad det betyder att vinna och förlora, så att de kan hantera både med- och motgångar.

Finns det något som gör att man kan se att en spelare är utbildad i Djurgården?
– Det vi vill att våra spelare ska stå för när de spelar är ett klassiskt djurgårdsuttryck: järnkaminer. Det går långt tillbaka historiskt, till vilka Djurgården är och har varit. Förutom att vara duktiga spelare så handlar det om att inte backa för någon, utan “springa igenom” motståndaren och den biten. Det ska vara väldigt jobbigt och göra ont att möta djurgårdsspelare, men de ska för den delen också kunna dribbla och passa och så vidare.

Härnäst, på onsdagskvällen, väntar nästa hinder i form av ett annat topplag, Hammarby.
– Den matchen är en del av ett maratonlopp där varje steg är viktigt, men kanske extra viktigt för att det är ett derby och att det finns naturliga relationer mellan spelarna i den åldern. Det blir lite likt ett derby på seniornivå, och jag tror att det är bra att man inser vikten av de här matcherna och lär sig hantera den mentala biten, säger Rubio Sivodedov.

Är det viktigt för er att bli det bästa P17-laget i Sverige genom att ta SM-guld senare i år?
– Just nu är vi det bästa laget i Sverige om man tittar på serierna och poäng, samtidigt är det små marginaler: de andra lagen har tappat poäng i maximalt en match och det kan när som helst hända oss också. Det intressanta är att se hur vi hanterar poängtapp, för det är också en detalj som kan avgöra om man når toppen eller inte, säger 34-åringen och fortsätter:
– Det är klart att vi vill vara bäst i Sverige. Den här gruppen vill inget annat och inte jag heller, men det viktigaste från vårt perspektiv är att spelarna ska vara redo att ta nästa steg – inte bara till U19 utan om det kommer en klubb från Serie A eller någon annan liga och knackar på. Vi vill skapa framtidens fotbollsspelare, det är det primära här.

Foto: Nobbes Djurgårdsbilder