Månadens tränare i Superettan i juni heter Billy Magnusson och representerar Landskrona BoIS. Han är också en av flera aktiva elittränare som gått vägen via någon av de svenska akademierna.

Månadens spelare utses sju gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener samt sportjournalister från riksmedia och lokalmedia i de samhällen där Superettan spelas. 

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. Vinnaren får 10 000 kronor från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Tack vare tre segrar och 8-2 i målskillnad under juni är Billy Magnusson den senaste mottagaren av utmärkelsen. Hans Landskrona BoIS toppar samtidigt Superettan, trots att man är nykomling i serien.

42-årige Magnusson har sedan 2019 varit huvudtränare för Landskronas A-lag, men har också en bakgrund inom föreningens akademi. 2012 och 2013 var han verksam på P19-nivå, och 2017 tillbringade han sedan i Halmstads BK:s P17, innan han blev assisterande tränare i samma klubbs seniorlag.

Billy Magnusson konstaterar att tiden i akademin har varit lärorik, och därtill en bra språngbräda rent karriärmässigt. 
– Jag tror det är en väldigt bra väg att gå när du vill utvecklas som tränare oavsett din bakgrund som spelare eller tränare. Som akademitränare för ett elitlag utmanas du till att se hela människan och framförallt jobbar du med ambitiösa spelare som vill uppåt och kravbilden på dig som tränare är stor. Spelarna suktar efter att utvecklas och du tvingas att ta en del jobbiga beslut och genomföra en del tuffa samtal som utvecklar ditt ledarskap, säger han till Unicoach.se.

Totalt har fem av sju ledare som blivit månadens tränare i Allsvenskan och Superettan inlett karriären i en akademi. Läs mer om dem här!

Foto: Bildbyrån