I vintras utsågs Samir Maarouf till Årets Unicoach-mittfältare efter en sagolik säsong i BK Häcken, som bland annat belönades med ett A-lagskontrakt. Återkommande skador har dock gjort att den allsvenska debuten fått vänta.
– Det har varit en tuff period, men jag tror att man lär sig mycket av såna också, säger 20-åringen till Unicoach.se. 

Häckens P19-lag hade ett bra 2020, som innehöll både en titel i Ligacupen och en förstaplats i P19 Allsvenskan. Och Samir Maarouf var tveklöst en av de spelare som stack ut mest, bland annat genom att stå för fem mål på sju matcher i seriespelet.

Tidigt i vintras fick han också göra tre matcher med A-laget – varav två i Svenska Cupen – och var på väg att etablera sig på allvar när han åkte på en lårskada. Några månader senare skulle han göra comeback i U21-laget, men drabbades av exakt samma problem igen.
– Det är klart att det har varit tufft, men man får bara borra ner huvudet och kötta i gymmet och köra sin rehab så bra som det går, även om det är tråkigt. Andra gången det hände så var det såklart extra jobbigt, man vill ju bara komma tillbaka och få spela fotboll igen, konstaterar mittfältaren Maarouf.

En speciell situation när han också fått se tränaren Andreas Alm ersättas av Per-Mathias Högmo under skadeperioden.
– Men bara för att det är en ny tränare här så tänker jag inte stressa upp mig för att komma ut på planen tidigare. Jag tar det i min takt så att jag kan visa upp mig när jag är hundraprocentig och i min bästa form. Annars ger man det inte en ärlig chans.

Hur tycker du att det gått i träning och match när du väl varit frisk?
– Jag har knappt hunnit komma in i det så jag kan inte säga att det har gått bra, jag har ju mycket mer att visa, men skadorna har satt stopp för det. Jag önskar att jag kan få vara skadefri framöver så att jag kan få visa vad jag kan, svarar Samir Maarouf.

I nuläget tränar han lätt med A-laget, och resten av tiden tillbringas antingen på gymmet eller hemma tittande på EM. Inför mästerskapet förberedde sig Sverige på just Häckens träningsanläggning, och Maarouf var en av de storögda åskådarna under några av passen.
– Det var roligt att se hur de uppförde sig på träningarna, vad de gjorde för övningar och hur de tränade, konstaterar han, själv med en dröm om att någon dag få befinna sig i samma skor som dem:
– Det är klart att det hade varit otroligt roligt att få representera sitt land. Vi har ju några i laget som fått den chansen, och det är såklart inspirerande.

När vi pratade i vintras sa du att målsättningen var att få debutera i Allsvenskan under det här året. Finns den ambitionen kvar trots skadorna?
– Ja, målet är att få göra debut, sedan får vi se hur mycket man kan få spela i Allsvenskan, om ens något. Det återstår ju att se. Men ett delmål är att få hoppa in.

Häcken har gett flera unga spelare chansen både i år och ifjol. Sporrar det dig?
– Ja, om folk i min ålder får chansen så är det ju ett tecken på att jag också kan få det. Om jag bara gör min rehab ordentligt så kanske den kommer snart, säger Samir Maarouf.

Som givetvis också måste berätta om den fantastiska bild (se nedan) som togs under en av veckans träningspass:
– Vi hade några löpningar som behövde göras och Martin (Olsson) frågade om kidsen ville vara med och springa, så han hämtade dem och sedan körde vi tillsammans.