Efter sommaren inleds ett nytt samarbete mellan Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet, i form av en kostnadsfri fortbildning i fotbollspsykologi för tränare från de svenska akademierna.
– Är man involverad i en förening så bör man ha den här kunskapen med sig, säger Rasmus Wallin Tornberg, tränarutbildare i fotbollspsykologi och ledarskap på SvFF. 

Fortbildningen, som genomförs digitalt, kommer att bestå av fyra delar: en introduktion och sedan tre olika teman som avhandlas i tur och ordning. I samband med dessa kommer deltagarna få i uppgift att utföra reflektionsuppgifter i sina egna fotbollsmiljöer, för att på så vis tillgodogöra sig den nya kunskapen på bästa sätt. 

De teman som avhandlas, och som kommer från Rasmus Wallin Tornbergs bok “Fotbollspsykologi – för nästa träning och en långsiktig karriär”, skriven tillsammans med kollegan Daniel Ekvall, är följande:

1) Att göra nästa aktion så bra som möjligt.
– Det handlar om det som händer på fotbollsplanen: att som fotbollsspelare kunna göra de saker som är viktiga för honom eller henne och laget, trots exempelvis misstag, tuffa matcher, känslor och andra faktorer, berättar Wallin Tornberg.

2) Att hjälpa sina lagkamrater.
– Det handlar om samarbetet på planen: att vara i en grupp och hjälpa lagkamraterna för att tillsammans utvecklas och prestera bra.

3) Att ha en hållbar och långsiktig karriär.
– Det handlar om att klara av utmaningar, som att kombinera exempelvis fotboll och skola eller fotboll och familj, men även om karriärövergångar samt klivet upp till ett seniorlag. 

Rasmus Wallin Tornberg kommer att hålla i fortbildningen tillsammans med Jan Ferner. Även om det psykologiska perspektivet har varit en del av fotbollen sedan en tid tillbaka så menar Rasmus att området ständigt utvecklas. 
– De senaste 10-15 åren har det varit relativt vanligt att ta in den här kompetensen i ett lag, men ofta har den kopplats till A-laget och prestation. Det jag ser framför mig är att man ska jobba lite mer utvecklingsorienterat med de här frågorna, framförallt på akademi- och föreningsnivå så att man pratar om hur unga spelare kan få rätt hjälp och stöd, säger Wallin Tornberg.

Initiativet till fortbildningen togs av Svensk Elitfotbolls akademichefsutvecklare Thomas Hasselgren, och hans ambition är att utbildningen ska erbjudas till såväl Unicoach-akademierna som motsvarigheten inom Elitfotboll Dam.
– Det är ett intressant och viktigt område att jobba med som förening, och jag tror att det är något som vi i Sverige skulle kunna bli väldigt bra inom, säger han.

Fortbildningen är som sagt kostnadsfri och kommer att sträcka sig över ett par månaders tid. Om du tillhör en SEF- eller EFD-akademi så kan du anmäla dig här!

Foto: Bildbyrån