Sex ledare har hittills tilldelats utmärkelsen Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan. För fyra av dem började karriären i någon av de svenska elitklubbarnas akademier.

Månadens tränare utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden, och varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

I Allsvenskan gick maj månads utmärkelse till Kalmar FF:s Henrik Rydström, som tidigare även tränat föreningens P17- och P19-lag. I en intervju med Unicoach i höstas berättade 45-åringen vilken utvecklande miljö det var för en färsk tränare.
– Mitt ledarskap handlade bara om att testa en massa olika typer av övningar, och jag fick möjligheten att göra det för det var det ingen som var på mig i Kalmar och sa att “så där kan du inte göra”. Och spelarna hakade på. Precis som det är viktigt för spelarna som är på väg fram att få göra misstag så fick även jag göra det, sa Rydström då.

I april delades priset av Djurgårdens starka duo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Bergstrand tillhörde Brommapojkarnas akademi i fyra år, 2003-2007, och tog bland annat ett SM-guld innan han fick chansen på högsta elitnivå. Och där har han blivit kvar.

I Superettan tillkännagavs det på söndagen att Månadens tränare i maj är Robin Asterhed och Jonas Thern, från IFK Värnamo. Thern har en lång och framgångsrik spelar- samt tränargärning bakom sig, och har bland annat varit koordinator i föreningens akademi. Asterhed däremot har ett förflutet i Malmö FF, där han mellan 2015 och 2019 var ledare för storklubbens P17-lag.

I april gick samma prestigepris till GAIS-ledaren Stefan Jacobsson, som använde Degerfors akademi som en språngbräda innan han 2016 blev huvudansvarig för samma klubbs A-lag.

Uppenbarligen en bra väg att gå för tränare med ambitioner.