Hört talas om Svenska Fotbollförbundets akademidagar? De genomförs på fyra olika platser i Sverige, och samlade i år spelare födda 2006 från akademier som fått fyra eller fem stjärnor i Svensk Elitfotbolls senaste certifiering.
– Det är ett sätt att ge inspiration och kunskap om vad som krävs på högsta internationella nivå, säger Peter Wennberg, förbundskapten för Sveriges U17-19-landslag.

Under vecka 24 genomfördes akademidagarna, som Wennberg också är en av arkitekterna bakom. Enligt honom är de framtagna för att dels skapa en samverkan mellan landslagsverksamheten och de högst rankade akademierna, dels för att stimulera och utveckla spelare som aspirerar till att få dra på sig det blågula landslagsstället. 

I år arrangerades träningstillfällen i Göteborg, Helsingborg, Norrköping och Stockholm, med totalt 112 deltagande spelare från tolv akademier. Innehållet hade planerats av klubbarnas egna akademitränare, tillsammans med en grupp bestående av sex förbundskaptener från SvFF.

Peter Wennberg använder en pendel som metafor för att beskriva tanken med akademidagarna:
– På ena sidan har du kollektiva färdigheter, alltså laget, och ofta när vi pratar landslag eller klubblag så ligger tränarens stora intresse i just laget. Innehållet under en sån här dag försöker justera pendeln åt individens håll, så att man istället sätter fokus på vilka specifika färdigheter som krävs där på absolut högsta internationella nivå, säger han.

En som uppskattar initiativet är Tony Martinsson, akademichef i IFK Norrköping.
– Jag tycker att det är ett jättebra upplägg. Spelarna får möjlighet att utveckla sina färdigheter genom både teori och praktik, samtidigt som det är en fortbildning för de deltagande ledarna från respektive klubb, menar han.

Akademidagarna handlar främst om att inspirera och utveckla spelare, men ger också en möjlighet för förbundskaptenerna att identifiera intressanta spelare inför de första landslagssamlingarna för 06:orna under hösten.

Wennberg hoppas att tillfällena ska vara en sorts kravställare och katalysator som höjer ribban för svensk ungdomsfotboll. Han besökte också två av städerna – Göteborg och Helsingborg – under den aktuella veckan, och kunde konstatera att framtiden ser ljus ut.
– Ja, jag tycker att det pågår ett gediget utvecklingsarbete i klubbarna med att utbilda spelarna så att de håller en hög nivå. Det som är framtidens utmaning är att göra spelarna ännu bättre ännu tidigare, och mer förberedda. Den nivån vi har idag, den ska vara bättre nästa år och öka ytterligare året efter det, konstaterar Peter Wennberg.

Foto: Peter Wennberg