Han är 19 år och en av Sveriges mest spännande fotbollstalanger. AIK-anfallaren Erik Ring har också hunnit få känna på hetluften i Allsvenskan, men väntar på sina första minuter i årets upplaga.
– Jag försöker inte tänka att jag är här för att se och lära, för det känns som ett slöseri med ens tid, säger han i en intervju med Unicoach.se.

Fotbollsåret 2020 var något alldeles extra för Erik Ring. Han gick inte bara i bräschen för AIK:s P19-lag genom att göra tio mål på lika många matcher, utan fick också göra sju starter samt tre inhopp för klubbens A-lag i Allsvenskan.

Som grädde på moset utsågs Ring till Årets Unicoach-anfallare.
– Det blev rätt så uppmärksammat och var såklart en boost i min motivation. Jag hade ju gjort något bra, och det var bara att fortsätta på det spåret. Sedan försöker jag inte tänka på det nu, för man kan inte leva på att man fick en utmärkelse i juniorallsvenskan, även om det självklart var roligt i stunden, säger han.

Huddinge IF-produkten startade i en träningsmatch under försäsongen – mot Vasalunds IF – och gjorde ytterligare ett par inhopp, däribland mot AFC Eskilstuna i Svenska Cupen. Däremot har Erik Ring, som sagt, fått sitta kvar på sin bänkplats under matcherna i seriespelet.
– Jag känner att jag kan spela: jag kan starta en match, jag kan hoppa in. Sedan är det väldigt svårt att få den chansen när de andra på ens positioner gör det bra i nuläget. Och det är ju något som är bra i AIK också: att vi har flera duktiga spelare på flera positioner. Det gör att man hela tiden måste bli bättre. Just nu jobbar jag hårt och väntar på chansen bara.

Hur tycker du att det har gått när du väl fått spela i år?
– Jag har väl känt att jag inte riktigt fått ut det jag velat, även om jag har försökt hela tiden. När man inte lyckas så är det lätt att självförtroendet dippar lite, och då handlar det om att bygga upp det igen. Nu känner jag att det är på väg att komma tillbaka, svarar Ring.

Känner du att du lär dig mycket av att se matcherna från sidan också och vara med i den allsvenska miljön?
– Ja, man lär ju sig mycket av att kolla på matcherna och se vad andra gör på ens position och så, men för egen del försöker jag inte tänka att jag är här för att se och lära, för det känns som ett slöseri med ens tid. Om jag är här så behöver jag inte se och lära, jag vill bara spela. Jag försöker tänka att jag ska ta vara på tiden istället.

På träningsplanen tycker den 19-årige anfallaren också att han visat tränaren Bartosz Grzelak vad han har att erbjuda.
– Det har gått bra där tycker jag. Jag gör min grej när jag får bollen: utmanar och försöker att vinna hela tiden. Sedan blir det kanske inte alltid fint spel hela tiden på den här nivån, utan mycket handlar om taktik. Man måste ta poängen. Det är något man kommer in i mer och mer, att lära sig stänga matcherna,  säger Erik Ring och fortsätter:
– På ungdomsnivå vill man ju vinna också, men man tränar däremot inte lika mycket på hur man ska försvara sig när man leder med 1-0 med 20 minuter kvar. Det är något jag håller på att lära mig, men spel- och tempomässigt känns det bra.

Det finns samtidigt även utmaningar på andra fronter. Ring går sista och tredje året på Solna Gymnasium, som har ett samarbete med AIK. Vårt samtal ger honom en kortare paus i plugget inför ett geografiprov om “jordens uppbyggnad”. 
– Det funkar bra med skolan. Man får tillräckligt med tid till det man måste göra, man håller sig i fas. Men jag fokuserar ju på fotbollen främst – skolan vill jag mest bara få klart så att jag har det gjort, säger han.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån