När Degerfors IF:s seniorer tog steget upp till Allsvenskan så ville föreningens P19-lag naturligtvis inte vara sämre. I år spelar man därför i Sveriges högsta juniorserie, med nye tränaren Jesper Swedlund vid rodret.
– Det är klart att det är en tuff serie för oss som nykomling, men vi hoppas ändå kunna spela på det sätt vi vill, säger han till Unicoach.se.

Häromveckan kom det glädjande beskedet att de elitförberedande tävlingarna på P16-, P17- och P19-nivå får komma igång under sommaren, efter över ett halvår med uteblivet matchspel.

Det innebär också att tävlingspremiären i P19 Allsvenskan närmar sig för Jesper Swedlund, som är ny i Degerfors efter att ha kommit från IF Karlstad Fotboll i vintras, där han ledde klubbens utvecklingslag i division 2 samt under en period var interimstränare för föreningens division-1 lag. Parallellt med det jobbade han som instruktör vid stadens NIU-gymnasium.

När tjänsten i Degerfors lades ut var han egentligen på väg att flytta hem till västkusten.
– Men det är klart att det är omöjligt att inte attraheras av möjligheten att jobba heltid med fotboll när man bara är 25 år. Det känns som att jag lever min dröm, berättar han.

Vad var det framförallt som lockade med Degerfors?
– Mycket beror ju på att föreningen står för den fotboll som jag också gör, vilket inte minst syntes i Superettan. Det är en passningsorienterad fotboll med mycket bollinnehav, där man hela tiden vågar spela och där fokuset ligger på att lösa situationer, svarar Swedlund, som också konstaterar att det finns ett tajt band mellan akademin och seniorverksamheten.

Han leder även föreningens U21-lag i match och arbetar fortsatt på NIU, men nu i Degerfors, och har redan hunnit få en bra överblick över klubbens talangpool. Målsättningen är att få fram ännu fler egna produkter i en högre takt än tidigare, och förutsättningarna är i nuläget bra.
– Jag tycker att vi har ett gäng riktigt intressanta spelare, men sedan är det upp mig och mina ledarkollegor i akademin att få till en utveckling som gör att de kan ta det steget. Vi har i varje fall ett bra underlag att jobba med, så det ser ljust ut.

Samtidigt är spel i P19 Allsvenskan naturligtvis en utmaning.
– Det ska såklart bli kul att mäta sig mot några av landets bästa ungdomsspelare. Det är klart att det är en tuff serie för oss som nykomling, men vi hoppas ändå kunna spela på det sätt vi vill och hantera matcherna på ett bra sätt utifrån det. Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte går för vinst i varje match, även om utveckling är det absolut primära syftet. Och ett av målen är ju att hålla oss kvar i den här serien, säger Jesper Swedlund.

Han menar också att spelarna lyckats hålla sig motiverade trots den långa perioden utan matcher.
– Vissa dagar är förstås bättre än andra, men vi har haft en bra intensitet hela tiden och spelarna ska ha en eloge för hur ambitiösa de är. Det är oerhört roligt att jobba med dem!

Degerfors spelar sin första match i P19 Allsvenskan den 6 juni, borta mot Täby FK.

Text: Martin Ahlin
Foto: Victor Lundmark/Degerfors IF